МВР въвежда стандарт за използването на оръжие

OFFNews 31 януари 2012 в 14:48 1561 0

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

В МВР ще бъде въведен стандарт „Абсолютна необходимост за употреба на оръжие“.

Това се прави с цел намаляване на осъдителните присъди на България в Страсбург, където до момента има спечелени над 30 дела за неправомерна употреба на полицейска сила. Това стана ясно днес на пресконференция, на която беше представена административната реформа в МВР. Със законови промени ще се регламентира използването на физическа сила и помощни средства, които трябва да се прекратяват незабавно след задържането. Ще се забрани използването на животозастрашаваща сила за задържане на лице, освен ако това не представлява опасност за живота и здравето на задържания или други хора.

Нова дирекция ще обединява досегашните „Охранителна полиция“ и „Криминална полиция“. Новото звено ще се казва „Национална полиция“ ще бъдат слети в едно, по този начин ще бъде създадена Главна дирекция „Национална полиция“, която физически ще се настани в новата сграда на „Охранителна полиция“ на територията на Академията на МВР в столичния кв. „Младост“.

С 20% е намалял бюджетът на МВР през последните две години, каза днес вътрешният министър Цветан Цветанов, който представи реформите в МВР. По данни на Министерството на финансите през 2009 година бюджетът на министерството е бил над 1 милиард, а в момента заложените пари за 2012 са 999 милиона лева.

Няма да бъдат съкращавани работещи служители в МВР, съобщи Цветанов. Трите хиляди бройки, които ще бъдат съкратени, са кухи бройки и от години не са заети от полицаи. От 2009 до 2012 година Министерството на вътрешните работи е било напуснато от общо 6900 служители, като на тяхно място през тези години са били назначени 2980 човека. Към момента в министерството има малко повече от 3000 щатни бройки, които не са заети и именно те ще бъдат съкратени, стана ясно от думите на министъра.

Министърът на вътрешните работи уточни още, че в министерството вече са освободени хората, които са пенсионери, но продължават да получават и заплата. Такива служители са 214, като изключение било направено само за няколко човека, които са в летателния състав на гранична полиция, т.е. пилоти на хеликоптерите на гранична полиция. Най-много щатни служители министерството е имало през 2003 година – 66 237, а с новата промяна служителите в МВР ще бъдат едва 55 170.

По думите на вътрешния министър издръжката на един полицай годишно струва на министерството 10 хиляди лева. Цветанов обясни, че издръжката на един полицай в страните от Западна Европа е в пъти повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!