МВР ще използва СРС-та за вота, за да хване лицата зад купувачите на гласове

Не бих арестувал Бойко Борисов в такава ситуация, нямам личен конфликт с Иван Гешев, заяви служебният министър Иван Демерджиев

OFFNews 09 август 2022 в 08:37 2526 1

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/архив

МВР не може да изсипе два автобуса с жандармерия, да превземе ГКПП „Капитан Андреево” и да наложи ред там, заяви Демерджиев

МВР ще изполва специални разузнавателни средства, за да се установят лицата, които стоят зад купуването на гласове. Целта е тези хора да си понесат отговорността, това ще бъде истинската превенция. 

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по Нова тв. Той уточни, че ще бъде увеличен ресурсът при употребата на СРС-та.  

МВР не може да изсипе два автобуса с жандармерия, да превземе ГКПП „Капитан Андреево” и да наложи ред там. Всяко действие на министерството, под мое ръководство, ще бъде мотивирано от изискването да се спазва законът.

Пунктът е на държавата, отдаде се под наем на частно дружество. Между БАБХ и дружеството са възникнали редица взаимоотношения. Има издадени множество административни и съдебни актове. МВР не може да бъде арбитър в този спор. Актовете са наслагани един върху друг и компетентен орган да реши спора е съдът, заяви Демерджиев. 

По думите му вътрешното министерство е било длъжно да въведе ред на пункта, защото напрежението е ескалирало. „Стигна се до заплахи. Двете страни се опитваха да решат спора на терен, а не в съда. Имаше моменти, в които там в едни и същи помещения имаше служители на БАБХ и над 30 лица, оторизирани от частното дружество”, каза още министърът.

„В края на 2021 г. в период, когато е назначаван новият директор на Агенцията по безопасност на храните, буквално от едната страна застава той, а от другата страна се сключва договор с пълномощник още 10 години да се полза обектът. Тогава не е упражнен нужният контрол. Впоследствие юридическите действия на БАБХ не са докрай прецизни. Заедно с още няколко ведомство сме набелязали следващите правни стъпки, за да може проблемът да бъде решен”, каза още Демерджиев. 

Нямам личен конфликт с Иван Гешев, имам принципно несъгласие с това, че той е подходящ да ръководи прокуратурата. Но институциите - МВР и прокуратура, не трябва да воюват, защото това се отразява на гражданите, категоричен бе Демерджиев. Вътрешният министър събира данни за затлачени от прокуратурата производства и ще ги предаде на правосъдния министър, за да има дисциплинарни производства при бездействие. 

Аз не бих арестувал Бойко Борисов в тази ситуация, отговори Демерджиев на въпрос дали е бил грешка арестът на лидера на ГЕРБ, извършен от бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Не очаквайте от мен да извършвам незаконни арести, нямам идея фикс да арестувам никого. МВР ще изпълнява стриктно
функциите си и няма да провежда други акции. Внимателно следим всички, за които има данни, че извършват незаконосъобразни действия или участват в престъпни схеми, но няма да пристъпим към действия, ако нямаме доказателства, обясни министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови