МВР разследва експерти от КЕВР и търси милионите за детската болница

Рени Петрова 02 февруари 2022 в 14:45 3669 0

Снимка БТА/Архив

Министерството на вътрешните работи проверява експерти от КЕВР, обяви вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг след заседанието на Министерския съвет.

Той обясни, че се извършват процесуално-следствени действия и се събират доказателства, които да се включат към досъдебното производство.

"Образувано е производство и се работи активно по него", заяви Рашков.

От думите му стана ясно, че МВР продължава разследването на делата за АМ "Хемус" и в най-скоро време ще бъдат обявени нови подробности: "От няколко месеца насам ние си мислехме, че това е един от големите случаи, които министерството разследва един от уникалните случаи, но се оказва, че това далеч не е така."

Относно "Бургаргаз" вътрешният министър обясни, че с "голяма увереност би могъл да каже, че скоро ще бъдат повдигнати обвинения заради газовата криза". По думите му не може да се каже колко души ще са те, но се събират доказателства и най-вероятно едно лице ще получи обвинения. На въпрос дали това ще е бившият изпълнителен директор на дружеството Николай Павлов, Рашков отговори:

"Доближавате се до истината."

"Първо, "Булгаргаз" е държавна фирма. Тя, чрез своите действия и решения, е допринесла за настоящото положение в нашата страна относно цените на газа, което дава негативно отражение върху бизнеса и обикновения потребител. Компетентните власти не могат да стоят безучастни. Обяви, че се разследва дали кризата е причинена от международна конюнктура или са резултат от действия вътре в страната, на определени заинтересовани лица, не толкова от интересите на българската държава и гражданите, а собствените си интереси", каза Бойко Рашков.

Започната е и проверка в ПАВЕЦ-Чаира - мощност от огромно значение за енергийната сигурност, която е умишлено унищожавана през последните години с оглед интересите на икономически субекти в страната, каза още МВР министърът.

По думите му във вътрешното ведомство имат "ориентация кой е субектът, заради който са причинени вреди на източника. Претърпели сме огромни материални вреди".

Разпоредена е и проверка за строителството на детската болница в София.

"Имаме данни, изнесени още от служебния министър Стойчо Кацаров, че са отделени 10 млн. за построяването ѝ, като към момента нямаме никакви данни къде са отишли тези пари. Започнахме проверка, която се надяваме в най-скоро време да приключи", добави вътрешният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews