МВР отчете тежка година на успехи при „безпрецедентен натиск“

OFFNews 18 юни 2014 в 16:22 2440 6

Вътрешният министър Цветлин Йовчев отчете успехи в работата на министерството в условията на безпрецедентен натиск заради протестите, бежанския поток и политическата обстановка. В същото време ведомството се е утвърдило като фактор на стабилност.

Йовчев каза, че МВР се е изправило пред една от най-тежките кризи, породена от засиления миграционен натиск. Повишен е капацитетът на местата за настаняване с 6000. Ускорени са процедурите по даване на статут.

Вътрешният министър отчете и по-голяма ефективност в работата на министерството вследствие на проведени реформи като например преминаването на ГДБОП към ДАНС и извеждането на сектора за подслушвания СДОТО от МВР и формирането на държавна агенция, която се занимава с подслушванията. Йовчев отчете, че по този начин е намалена възможността за политическо въздействие на системата и „няма възможност МВР да бъде превърнато в машина за натиск“. Направени са и редица съкращения, които са довели до икономии.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отчете неутрализирането на четири „фабрики за поръчкови убийства“, спад на битовата престъпност с 10.5% от началото на годината и повишаване на разкриваемостта им с 32.8%. В същото време задържаните количества са повече – от началото на годината са задържани 3 тона кокаин срещу 300 кг. за миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews