МВР и прокуратурата в задочен спор за "атентата" срещу Пеевски

Юлиан Христов 18 юни 2014 в 15:26 6000 19

МВР и прокуратурата си прехвърлиха взаимно вината за това как е проведено разследването по сигнала за опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата се отказва от искането си за постоянен арест на тримата заподозрени за атентата с мотива, че събраните към момента доказателства не могат да бъдат свързани с обвинението за подготвяно убийство.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни пред журналисти, че действията по случая са започнали първо от МВР „в хипотезата на неотложност“, а на по-късен етап разследващите са уведомили прокуратурата. Цацаров смята, че мотивите, с които Софийският градски съд (СГС) пусна Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев от ареста, „ясно показват доказателствената картина“.

Според него предстои след анализ на всички факти по делото, прокуратурата да реши дали окончателно да свали обвиненията срещу мъжете.

На пресконференция в МВР вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира, че през цялото време разследването е било наблюдавано от прокуратурата. Главният секретар Светлозар Лазаров обясни, че МВР работи по случая от момента, в който е постъпил сигналът. Той обаче отказа да обясни кога е станало това. По случая са приложени специални разузнавателни средства (СРС), които са били разрешени от съдия. Вследствие са изготвени веществени доказателни средства (ВДС), като преценка на съда е доколко те имат доказателствена стойност, обясни Лазаров. 

На въпрос кой от министерството е разписал искането за СРС Цветлин Йовчев отговори, че не знае и че не се интересува от такива неща.

Главният прокурор обясни, че разследването на подуправителя на БНБ Цветан Гунев е започнало по сигнал на "Протестна мрежа". Става дума за лоши кредити, които са били дадени на 19 фирми, в чиито офиси разследващите са били миналият път. От компетентността на Гунев е било да следи какво се отпуска като кредити, обясни Сотир Цацаров.

Той отказа да говори дали става дума конкретно за Корпоративна търговска банка и за Цветан Василев, въпреки че даде да се разбере, че всичко е свързано със сигнала на "Протестна мрежа", който визираше тъкмо банкера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!