МВР обмисля да не пуска в България чужденци, които не са си платили глобите

4 895 230 лв. дължат чуждестранни граждани за нарушения на пътя

Юлиан Христов 03 ноември 2017 в 12:16 7955 0

МВР обмисля дали да не пуска в България чужденци, които не са си платили глобите

Снимка БГНЕС, архив

МВР обмисля дали да не въведе временни ограничения за пребиваване в страната на чужденци, които не са си платили глобите. 

Това става ясно от отговор на вътрешния министър Валентин Радев на въпрос на депутата Николай Александров от групата на Обединените патриоти. Народният представител пита министъра и как гледа на идеята за въвеждане на ограничение за влизане в страната за три месеца в рамките на една календарна година на автомобил с чужда регистрация.

В отговора си Радев обяснява, че за подобна мярка трябва да бъде направен анализ на европейската практика и опасността от това да бъдат ограничени основни човешки права. Той се позовава на това, че в Европа превозните средства могат да се движат временно, като в Германия този период е една година. След този срок превозното средство следва да бъде регистрирано в съответната държава.

Относно ограничението, в отговора на министъра се посочва, че анализът трябва да покаже, "дали подобна мярка ще допринесе за по-лесно събиране на наложените наказания "глоба" за нарушение на ЗДвП, тъй като не малка част от  тези нарушители са транзитно преминаващи - един или два пъти годишно".

В отговора си вътрешният министър уверява, че "този проблем ще бъде разгледан" в рамките на работната група, която подготвя пакет от закони - за движение по пътищата, за пътните превозни средства и за водачите на МПС.

Според статистиката 4 895 230 лв. е общата сума, която чуждестранни граждани дължат на МВР за наказания, наложени на пътя. Общата сума на наложените на чужденци глоби от началото на годината до края на месец октомври е 5 107 415 лв., като едва 4.15% от тях са платени. 

В статистиката на МВР се посочва още, че нарушенията на Закона за движение по пътищата са констатирани при 41 236 лица, които нямат постоянен адрес в България. Малко повече от 5 хил. от тях са получили фишове и наказателни постановление след спиране за проверка.

Всички останали са санкционирани с електронни фишове, след като са заснети с камери за превишена скорост.

По данни на МВР общият брой на наказаните шофьори за периода е 589 380, като чужденците съставляват 7% от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови