МВР обеща охрана на Християн Пендиков

Йорданка Веселинова 08 февруари 2023 в 18:22 1174 1

Архив

Снимка БГНЕС

Иван Демерджиев

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев се срещна с нападнатия в Охрид секретар на Българския клуб в града Християн Пендиков. Демерджиев пое ангажимент да бъде осигурена охрана на Пендиков, предава БТА. 

Демерджиев беше категоричен, че ще продължава да следи внимателно случая с нападението над Пендиков. При последните си посещения в Скопие заместник министър-председателят поиска от вътрешния министър на Република Северна Македония Оливиер Спасовски всички подробности около хода на разследването.

Предоставил съм всички данни за интернет адресите, от които са пращани заплахи и ще настояваме да се вземат мерки, каза още вътрешният министър по време на срещата. След пристигането на Пендиков в София, той продължи да получава заплахи, които Демерджиев предаде на колегата си в Република Северна Македония при срещата им на 30 януари.

Християн Пендиков бе изписан от Военномедицинска академия (ВМА) преди два дни. Той беше нападнат на 19 януари в Охрид. На следващия ден беше транспортиран от Република Северна Македония до България с правителствения самолет „Фалкон“ и приет за лечение във ВМА. При приемането на Пендиков в болницата медиците констатираха множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст, съобщиха тогава от Министерството на отбраната. Пендиков беше опериран от екип на ВМА, ръководен от д-р Атанаска Чешмеджиева, началник на Клиника по орална хирургия. Той ще бъде настанен в жилище, което Министерството на външните работи ще му предостави. Това съобщи вчера служебният министър на външните работи Николай Милков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови