МВР министърът отрече да е сменил главния секретар по нареждане

Петър Тодоров: Сменят се полицейски шефове с високи резултати срещу изборните измами, слагат силно компрометирани хора

OFFNews 02 септември 2023 в 09:47 1061 0

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС

Калин Стоянов

Категорично Кирил Петков не е искал нищо от мен във връзка с кадровите решения в МВР. Смяната на главния секретар е решение, взето лично от мен, заяви в предаването „Събуди се” вътрешният министър Калин Стоянов. Така той коментира главния секретар в оставка Петър Тодоров, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е поискал отстраняването му.

Колегите му от министерството се шегували, че Тодоров за няколко дни е дал повече интервюта, отколкото през двете години на поста като главен секретар. 

"Искам да поясня нещо, което в многото напоителни интервюта на господин главният секретар - той тактично спестява. Още в първите дни, в които аз взех поста като министър на вътрешните работи, проведох два разговора с него. И в двата разговора категорично му заявих, че няма да разчитам на него и няма как да продължим да работим заедно. Тогава той категорично ми заяви, че не възнамерява да освободи поста и с усмивка на лице ми каза, че ако преценя - да пробвам процедурата през президента", добави Стоянов.

Стоянов подчерта, че в продължение на две години е работил заедно с Тодоров, от времето, когато министърът е бил директор на ГДБОП. "Аз познавам този човек в продължение на тези две години, през които той имаше възможността да бъде мой пряк ръководител. Аз в детайли познавам този човек, най-вече неговите качества, възможности и не на последно място, начините, по които взима решения. Имам предвид, че в много от случаите се взимаха неточни, неадекватни и ненавремени решения", заяви вътрешният министър.

В друго интервю за Нова тв коментира, че началници в МВР се подменят със силно компрометирани хора.

"Не желая да ставам част от тази брутална политическа чистка, която се провежда в МВР, с цел изпълняване на набелязаното от записа, който изтече от една партийна централа преди три месеца. Става въпрос за смяната на главния секретар, шефовете на служби, директорите - за да направим изборите. Това е в ход. Аз не желая да ставам съпричастен към това", каза той. По думите му властта подменя шефове на областни дирекции, които са имали най-силни резултати в борбата с изборните измами.

"Има смяна на заместник- директори, началници на районни управления - които се подменят с хора, които са силно компрометирани. Вече има дирекции, в които се възстановяват началници, обслужващи огромни етнически махали. Началници, по чието време избирателната активност в тези махали беше изключително висока - по-висока от средната за страната, защото там безконтролно се раздаваха пари", подчерта Тодоров. И допълни: "Това са хора, които бяха възстановени с дисциплинарни производства, които са в крайна фаза. Тежки дисциплинарни нарушения са констатирани в тях. Сексуален тормоз спрямо служителки. Извършване на административни нарушения, както и служебни престъпления", добави Петър Тодоров.

Главният секретар в оставка коментира и прибирането на Васил Божков от Дубай. "Имахме оперативна информация, че той се прибира, два дни предварително. Видя се, че той си дойде, без да бъде съпровождан, което е изискване при екстрадиция. На 29-ти август пристигна имейл от Дубай - няколко дни след прибирането на Божков. С него ни уведомиха, че лицето Божков ще бъде екстрадирано, но към имейла нямаше приложена съдебна заповед, каквото се изисква при една екстрадиция. Поискали сме такава от Дубай, но към момента нямаме такава. Прибирането му е доброволно", заяви Тодоров.

По повод версиите за убийството на Алексей Петров той каза, че се работи по всички версии, но две са водещи - продължение на стара вражда или икономически интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки