МВнР за мача с македонски обиди към България: Да не забравят, че преговорите им с ЕС дори не са започнали

Александра Маркарян 29 септември 2022 в 13:22 1539 0

Николай Милков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Милков

Преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС дори не са започнали. Това не бива да се забравя. И създаваната атмосфера, която виждаме, че е налице там, не благоприятства развитието на този процес към този момент. Има дълъг път да се извърви.

Такъв коментар направи служебният министър на външните работи Николай Милков във връзка с две събития в РСМ от последната седмица: мачът между националните отбори на двете страни, изпъстрен с обиди към България, която спечели на футболния терен, и едва 6-месечна, при това условна, присъда срещу подпалвача на българския културен център "Иван Михайлов".

"Тази седмица събитията бяха най-общо две. Първото беше футболният мач между националните отбори на Република Северна Македония и България. Тази тема в известен смисъл е изчерпана. Не искам да разравяме жаравата по нея, защото ние реагирахме своевременно, получихме и реакция от македонското Министерство на външните работи. Считаме, че въпросът, свързан с конкретния факт, би трябвало да бъде изчерпан.

Съпоставен обаче с другото събитие от седмицата, а именно условната присъда на певеца Ламбе Алабаковски, който е подпалвачът на българския културен център "Иван Михайлов", двете неща в съвкупност разкриват структурен проблем, свързан с правата на българите в Република Северна Македония. Проблемът тук е, че тази присъда е възможно най-леката. Според глава 26-та от Наказателния кодекс на РСМ, чл. 238, ал. 1 за такова действие се полагат между 6 месеца и 5 години затвор. Той получава 6 месеца, при това условно. Това е най-леката възможна присъда. Следва да се има предвид, че има и други членове на НК, по които той може да бъде приведен под отговорност и че присъдите в македонската система имат кумулативен ефект. Тоест би следвало да се очаква значително по-сериозна присъда, но, така или иначе, това е решение на независимия съд в РСМ.

Въпросът тук е, че както едното, така и другото деяние представляват престъпления от омраза, които по начина, по който се третират и при липсата на адекватни наказания изпращат послание към обществото в РСМ и към нас и не бих казал, че това послание е позитивно.

В тази връзка трябва да обърнем внимание на това, че с този спортен език, който беше използван по време на мача, си служат и политици, което създава една обща картина, която ни безпокои. Това е картина на опити за ерозиране на постигнатите договорености благодарение на които РСМ започна да отваря възможността за започване на преговори за членство в ЕС. Преговорите за членство още не са факт и това не трябва да се забравя.

Създава се една представа за ерозиране на тези договорености и се внушава на гражданите в РСБ невярна представа за действителния характер на ситуацията, за това къде страната се намира по отношение на преговорния процес с ЕС и какво трябва да бъде постигнато в отношенията с Република България.

Искам да припомня в тази връзка какво представлява т. нар. "френско" предложение. Това е пакет от няколко тясно свързани документа и всички те са публични, всеки би могъл да ги прочете. При един добронамерен и добросъвестен прочит веднага може да се установи какви са ангажиментите, които се очаква РСМ да изпълни. Всеки трябва да види, че в т. 5 от преговорната рамка на ЕС с РСМ се прави ясна връзка с двустранния договор от 2017 г, който имаме, така че опитите за свободни интерпретации на това френско предложение и създаваната атмосфера, която виждаме, че е налице там, не благоприятстват развитието на този процес към този момент. Има дълъг път да се извърви", заяви министър Милков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !