МС алармира: Във Фейсбук плъзна дийпфейк клип с Денков

Фалшифицираното видео е представено като извадка от новинарска емисия

OFFNews 04 октомври 2023 в 19:23 4331 1

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков

Манипулирано видео с лицето и гласа на премиера Николай Денков се разпространява във Фейсбук, съобщиха от правителствената пресслужба.

Дийпфейкът изглежда като обръщение към нацията и цели да събере неправомерно лични данни на потребителите като предпоставка за участие в инвестиционна схема. За да засили усещането за достоверност, фалшивото видео е представено като извадка от новинарска емисия.

"Министър-председателят никога не е призовавал никого да предоставя свои лични данни по никакъв повод. Предупреждаваме гражданите по никакъв повод да не предоставят личните си данни в социалните мрежи, както и да сигнализират на ГДБОП при съмнения за киберпрестъпления", призовават от правителствения пресцентър. 

Злоупотребата с образа на премиера е докладвана на МВР като киберпрестъпление. Сигнал може да се подаде на [email protected] или на телефон 0885 525 545, уточняват от МС. 

Дийпфейк (от английски: deepfake – от думите „дълбок“ и „фалшив“), или дълбока фалшификация е технология, която използва изкуствен интелект, за да фалшифицира във видеоклип или аудиозапис изказвания на различни хора. Макар че създаването на фалшиво медийно съдържание не е ново явление, дълбоката фалшификация се използва за манипулиране или генериране на визуално съдържание, нерядко целящо измама, заблуда, или друга користна цел, уточняват от прессслужбата на МС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови