Може да има допълнителни доставки на газ от Азербайджан

OFFNews 30 септември 2022 в 14:19 2539 1

Илхам Алиев и Румен Радев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се проведе официалната церемония по посрещането на президента Илхам Алиев.

Доставка на допълнителни количества газ и директно сътрудничество с компаниите големи потребители обсъдиха президентът Румен Радев и азербайджанският му колега Илхам Алиев на среща в София.

"Днес обсъдихме доставките на допълнителни количества и обеми. Може да прецените важността да ускорим доставките за нашите партньори. Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. През годините Азербайджан се е доказал като износител на газ, сега продължаваме с доставките и се доказваме за пореден път.", каза Алиев цитиран от БНТ.

Някои от българските големи промишлени потребители на газ може да получават синьо гориво директно от Азербайджан в замяна на сътрудничество с близки до техния профил азерски компании. 

Постъпило е и предложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия да транзитират допълнителните количества газ, за които Азербайджан се договори с Европейската комисия по-рано тази година.

"Искам със задоволство да споделя факта, че активният диалог на високо и най-високо ниво през последните години издигна нашите отношения до ниво на стратегическо партньорство. Азербайджан е желан, приоритетен и надежден партньор.", каза Румен Радев.

Българският държавен глава подчерта, че газовата връзка с Гърция, която ще бъде пусната в експлоатация утре, дава стратегическо измерение на сътрудничеството между двете държави.

"Тя е важна не само за нашата страна, но и за региона на Централна, Западна и Южна Европа. Това променя решително енергийната карта на Европа. Надхвърля далеч измеренията на един инфраструктурен обект, защото е катализатор на разгръщането на потенциала на икономическото сътрудничество в нашия регион. Тази връзка затвърждава нашето стратегическо партньорство и е резултат от поетия отпреди десетилетие ангажимент от страна на господин Алиев и искам да му благодаря, че си удържа на думата.", заяви Радев.

Предложението за транзит на газ към Западна Европа през България, Румъния, Унгария и Словакия, ще е тема и на утрешните разговори на високо ниво с останалите лидери, които пристигат в София за откриването на интерконектора. Сред тях са председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев увери, че ще се предприемат допълнителни мерки в областта на енергийната сигурност и определи пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция като събитие от историческо значение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

1

Zlatko

30.09 2022 в 14:52

Не знам хамелион ли да го нарека, гол охлюв ли?
Дано имаме дясно правителство след изборите (ако ще и ГЕРБ да участва) и да му припомнят на тоя, какви са му правомощията и задълженията и да го ограничат на Дондуков 2 до импийчмънта.