Москва: София изглежда глупаво. Случаят с руските дипломати в България е пърформанс

Румен Петков: Иван Гешев да бъде по-внимателен в работата си, за да не бъде смешен

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2020 в 20:25 6306 1

Снимка РИА Новости

„Ситуацията около руските дипломати в България, които София смята да изгони заради шпионаж, представлява пърформанс с цел създаване на шум. Всякакви подобни въпроси обикновено се решават не пред микрофон. София изглежда глупаво“.

Това е коментарът на неназован източник пред агенция ТАСС.

По-рано днес българската прокуратура обяви старта на досъдебни разследвания срещу двама руски дипломати по дело за шпионаж. Отбелязано е, че съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, независимо от наличието на основания за привличането на заподозрените в качеството им на обвиняеми, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, а сферата на незаконната им дейност е включвала изборите и енергетиката, допълва агенцията.

Заглавията по темата са водещи за руските информационни агенции. Двамата руски дипломати са обявени за персона нон грата от властите в България, което посолството на Москва в София е потвърдило за медиите.

„Посланикът на Русия в България беше привикан във външното министерство в София, където са му връчени ноти за обявяването на дипломата от посолството за персона нон грата и за обявяването на служителя в търговското представителство за неприемливо лице в съответствие с Виенската конвенция. Не са му представени никакви доказателства, потвърждаващи, че те са извършвали дейности, несъвместими с техния статут. Руската страна оставя за себе си правото да предприеме ответни действия“, са съобщили от дипломатическата мисия на Москва.

Източникът от посолството, също анонимен, е подчертал, че мисията счита решението на българските власти да разпространят информацията за дипломатите в публичното пространство преди официално да уведомят посолството като „несъответстващо на традиционно конструктивните отношения между двете държави“.

Не се уточнява срокът, в който руските дипломати трябва да напуснат България.

Кореспондентът на ТАСС в София е разговарял с лидера на АБВ Румен Петков, който изразил удивление за обвиненията срещу руските дипломати. „Повдигнатите обвинения са нелепи и парадоксални. Интересът към изборното законодателство в държавата е абсолютно нормална практика за дипломата, това му е работата. Въпросите за провеждането на избори в страната са естествени, а ако някой се страхува да отговаря, значи се бои друга държава да не научи за безобразията, които стават на избори в България, но това е друг въпрос“, коментира пред руския журналист бившият български министър на вътрешните работи.

Политикът подчертава, че и обвинението в шпионаж в областта на енергетиката не изглежда логично. „Абсолютно нормално е руски дипломат да се интересува от енергийните проекти на България и перспективите им, сътрудничеството между страните ни е основно в тази област. При такъв подход може да трябва да се закрие българо-американската комисия за стратегическо партньорство, след като колегите от САЩ се интересуват от българската енергетика“, допълва Румен Петков.

Той призовава новия главен прокурор Иван Гешев да внимава повече в работата си, за да не бъде смешен.

Според него всичко в момента има пряко отношение към вота на недоверие към правителството. „Вероятно някой реши да пренасочи вниманието от вота на недоверие към шпионския скандал и да започнат коментари за поведението на руските „шпиони“ в България. Българските политици забравят за принципа на огледалния отговор, за това, че ако руските дипломати бъдат изгонени от България, то и техните български колеги, много почтени хора, ще бъдат принудени да напуснат Москва и професионалната им кариера ще бъде разбита“, заключава Румен Петков пред ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови