Москва пита Ненчев за нарушения на въздушното ни пространство

OFFNews 26 юли 2016 в 10:35 7794 14

Русия отхвърли обвиненията на България, че нейни самолети са нарушавали въздушното пространство на страната ни. Твърденията бяха изказани от военния ни министър Николай Ненчев. 

"Самолетите от руските Военно-космически сили (ВКС) наистина редовно извършват планирани полети над акваторията на Черно море. При това маршрутите на полетите им са съобразени с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води. Всички полети, включително тези през юни, са извършени с включени предаватели“, заяви говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков, съобщи РИА Новости. 

Той допълни, че в отбранителното ведомство с "нескрито учудване” разбрали от думите на Ненчев за някакво увеличение на нарушенията през миналия месец на българската зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО. Учудване будели и твърденията, че руските самолети летели с изключени транспондери.

Преди всичко бихме желали да получим пояснения, и не само ние, от господин министъра на отбраната, колко далеч от въздушните граници на България се простират границите на въображаемата от него зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО”, каза още Конашенков. 

„Навлизането на руски самолети в зоната ни на отговорност е провокация с неясна цел”, заяви преди дни министърът на отбраната Николай Ненчев по Нова тв. Той поясни, че за последния месец имало 10 подобни полета на машини на Москва над България. Някои от тях обаче били пътнически и навлизането им в зоната на отговорност се дължало на неразбирателства при организацията на въздушния трафик. Министър Ненчев обясни, че при всяко подобно непозволено навлизане на самолет във въпросната зона налага вдигането на български изтребители, което хаби доста ресурси.

Министърът каза тогава, че не знае какво е официалното обяснение на Русия за тези инциденти, защото разговорите по темата се водели по дипломатически канали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

12

Лопе де Вега

26.07 2016 в 13:22

Абе кой слага измислен земеделец за военен министър? Тези стават само за взимане на пари. Приказва според инструкциите и излага инструкторите си с вдъхновени импровизации. Какъвто шефа, такива и подчинените му.

Освен това ВКС не е Военно-космически ..., а Въздущно-космически сили, сиреч от фърколетите до звездолетите све е мам се джейс.

Поздрав!

77927

11

El Commandante

26.07 2016 в 13:21

Иване, така както си го описал, зоната ни на отговорност се простира до Аляска човек, горе долу толко време ни е нужно да се организираме.
А иначе има си законни положения за международното въздушно пространство и там е казано кво може и кво не.
Това че аграрния Перукер си измисля термини и плещи глупости е отделен въпрос....

63994

9

Red or Dead

26.07 2016 в 12:53

@EL, Не се притеснявай, ти си играй “ДОБРОТО ченге“ и си му слагай (+);)..

а аз в ролята на “ЛОШОТО ченге“ ще внасям корекции......строги, НО справедливи;)

12881

8

Иван55

26.07 2016 в 12:48

:) Че, смирено моля за един минус на първия. Аз не мога.

12881

7

Иван55

26.07 2016 в 12:45

"Какво точно е зона на отговорност" - Мислете бре. Съпоставете времето, за което потенциален вражески изтребител може да достигне бреговата ни ивица, със времето, нужно на нашите изтребители да се издигнат и да ги посрещнат там. Това дава идея за "зона за отговорност". Нашите трябва да излетят когато някой навлезе в тази зона. По точна дефиниция е работа на военните и най-вероятно е военна тайна.

77927

6

El Commandante

26.07 2016 в 12:09

Много е дразнещо да се крият коментарите на чесън, така не мога да преценя къде да му слагам десетки-на плюса или на минуса...