Моряците на кораба Дружба за първи път ще гласуват в открито море

OFFNews 10 юли 2021 в 10:01 1675 0

Избори този път ще има и в открити води. За първи път в неделя моряците от кораба "Дружба" ще гласуват на борда. В изборния ден корабът ще плава в Средиземно море.

На 11-ти юли освен в страната и чужбина, депутати ще се избират и в открити води. Моряците от кораба "Дружба" също ще могат да упражнят правото си на вот. Това се случва за първи път след Новия изборен кодекс.
Капитанът и част от екипажа лично взеха бюлетините за вота от РИК-Бургас, съобщи БНТ.

"Капитанът предполагам е определил някакво помещение. Тайната на вота е гарантирана, както от 6-мата членове на секционната комисия, така и от всички изборни книжа, които са получили", уточни Михаил Хаджиянев, председател на РИК-Бургас.

За целта на борда е разкрита Секционна избирателна комисия. Гласуването ще се проведе с хартиена бюлетина, тъй като разкритата секция е под 300 души.

"Нещо ново е за нас и смятам, че ще се справим. Ние ще се запознаем допълнително с документите и ще действаме според правилата", отбеляза Богомил Бонев, председател на СИК.

Изборните книжа бяха ескортирани от полицаи до кораба, който отплава за Батуми. Всички 28 души от екипажа са заявили желание да упражнят правото си на глас.

"Това, че сме на кораба мисля, че не е причина да не го направим. Законът го позволява. Инструкциите на РИК бяха спазени до една", каза капитанът Пламен Панайотов.

Според председателя на секционната комисия само лошото време може да провали гласуването в морето. Това е единственият плавателен съд под български флаг, на който на 11 юли ще има урна. В края на изборния ден
резултатите ще бъдат изпратени по имейл на Районната избирателна комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!