Мнозинството едва събра кворум за бюджета на НЗОК за догодина. БСП и ДПС отново бойкотираха

OFFNews 06 ноември 2018 в 13:34 3534 0

БСП и ДПС отново не се регистрираха в началото на днешното извънредно заседание на депутатите. Управляващото мнозинство обаче събра 122 народни представители при минимум от 121 и Народното събрание започна работа. 

Днес в парламента трябва да разгледат на първо четене проектите за бюджети на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 година. 

Миналата седмица от БСП и от ДПС обявиха, че ще бойкотират кворума в парламента, докато вицепремиера Валери Симеонов не подаде оставка. Повод за искането им е изказването му за "кресливи жени" с "уж болни деца" по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания.

Партията на Мустафа Карадайъ поиска и другият вицепремиер от квотата на "Обединените патриоти" - Красимир Каракачанов. Повод за искането им беше скандалът с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), обвиненията за търговия с документи за българско гражданство и задържането на вече бившия ѝ председател Петър Харалампиев, който е предложен за поста от ВМРО.

От "Воля" също поискаха Симеонов и Каракачанов да напуснат постовете си, но първоначално обявиха, че няма да бойкотират събирането на кворум. В края на миналата седмица обаче и Веселин Марешки заплаши депутатите му да спрат да се регистрират, ако няма оставки. 

Вчера пък социалистите заявиха, че очакват цялото правителство да подаде оставка. 

Според правилника за работа на парламента заседанието може да започне, само ако се регистрират повече от половината народни представители, които общо са 240.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови