Митов: Не е лесно да се срещне човек с Ердоган, Борисов отиде неформално

OFFNews 04 юли 2021 в 10:52 8187 2

Снимка Кадър: bTV

Бойко Борисов имаше намерение да отиде и отиде на среща с изселническите организации. Той обаче до вчера е бил министър-председател, с президента Ердоган се познават от години, това е неформална среща. 

Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ пред бТВ. Заедно с него беше и Николай Алгафари - в листите на ГЕРБ-СДС от гражданската квота. Думите му са по повод вчерашната среща между Борисов и президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, която бившият премиер излъчи във фейсбук. 

"Откакто в последния парламент партията на Слави Трифонов с "Демократична България" и с помощта на останалите политически партии отвориха безброй много секции в Турция, на нас ни е ясно, че не можем да оставим тези хора да бъдат монополизирани от една политическа партия", каза още Митов. 

Според него не може да се твърди, че това е електорат на ДПС. "Не можем да оставим в ръцете на една политическа партия, именно ДПС, да владее вота на изселниците. Ние работим с изселническите организации", добави той.

По думите на бившия външен министър тези отношения са ценни и трябва да бъдат ползвани и за в бъдеще.

"България по време на миграционната криза през 2015-2016 г., ако не бяха тези
отношения, можеше да има огромен проблем по границите", посочи той.

"С президента Ердоган не е много лесно човек да се срещне и това е показателно за
отношенията, които съществуват между тях", допълни Митов.

За предстоящите парламентарни избори кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС заяви, че е убеден, че ще останат първи и дори могат да увеличат разликата между тях и втория.

"Нашите симпатизанти са мобилизирани заради нещата, които се случват в момента и действията на служебния кабинет. Няма как да сравняваме ГЕРБ в момента и ГЕРБ през 2009 година и никакви паралели не могат да се правят за начина, по който управлява ГЕРБ и начина на служебния кабинет", категоричен е Митов.

Бившият министър на външните работи добави, че на избори хората подреждат политическите партии и коалиции, дават легитимност на определени политически субекти, които след това са длъжни да влязат в диалог така, че да формират приоритети. "Не мисля, че ГЕРБ и БСП могат да формират заедно политически приоритети", заяви още той.

"Когато минат тези избори трябва да се опитаме да възстановим културата на
разговор и на диалог, трябва да прекратим с това озверяло говорене, оголена злоба
и реваншизъм, защото това винаги се плаща скъпо", посочи той.

По думите му се вижда едно воинстващо невежество от страна на служебния кабинет: Опитват се да спекулират с неща, които се оказват неверни.

На въпрос ще признае ли ГЕРБ резултатите от вота Митов отговори, че ако изборите са честни и прозрачни, ще ги признаят.

"Имаме опасения за начина, по който се организират в момента изборите, особено
машинния вот. Ще осигурим възможности за наблюдение на организацията на
изборите, ГЕРБ – СДС настоява да се броят отрязъците от машините, които се пускат
в урните", уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

04.07 2021 в 14:14

Да, за човек не е лесно. За лютфи местан и за борисов е лесно.

12121

1

Иван Биков

04.07 2021 в 11:59

ВАСАЛ БОЙКО НА ПОКЛОНЕНИЕ В ИСТАНБУЛ

Всички видяхме 3-минутното видео след поклонението на ББ в Истанбул. Но какво се е случило преди това, можете да разберете от пълния запис на срещата, предоставен ми любезно от моите аркадаши в президентството на Турция.

ББ (оглежда се притеснено и се покланя дълбоко): Мараба, Тайпи ефенди! Нали никой не ни снима?
РТЕ (усмихва се лукаво без да става от креслото-трон): Целувай ръка и не се притеснявай!
ББ (мънка притеснено): Не че нещо такова, ама после за официалната част, мое ли да сложиме и едно българско знаме?
РТЕ (презрително): Йок. Българско знаме си слагай в Бояна и на Росенец. Тук е столицата на Османската империя и при посещение на васали не се полага тяхното знаме да стои редом до турското.
ББ (умолително): Ами да сложиме едно по-мъничко знаменце, да не е съвсем без ич. Мене ме бОли суджука, ама патриотите ше ми скочат на главата.
РТЕ (повишава тон): Абе ти турски не разбираш ли, бе оулум?
ББ (уплашено): Разбрах, разбрах! А поне мое ли да донесат едно столче и за мене. Не за друго, ама нали знайш, играхме мачле с аверите, скъсАх менискус и не моа да стоя дълго прав.
РТЕ (великодушно): Единствено президентът на Европейския съюз Шарл Мишел е сядал на стол до мен. Но тъй като си верен мой васал, ти разрешавам да поседнеш на диванчето.
ББ (отпуска се на диванчето намръщено): Благодаря!
РТЕ: Кво ми се цупиш, бре мискинин? Това е голяма чест. Урсула ханъм, коскоджа ми ти председателка на Европейската комисия, седя на същото това диванче.
ББ: Не бе, Тайпи ефенди, заболе ме коленото.
РТЕ: За коляното разбрах. Казвай си другите болежки!
ББ (въздиша дълбоко): Моля те най-смирено, Тайпи ефенди, помогни ми да се върна на власт, че иначе съм загубен. Винаги съм праил квото ми кайш. ВърнАх ли ти всички твои душмани, дет искаха политическо убежище у нас, въпреки воя на мисирките, че ще им резнеш тиквите? НаправИх ли ти магистрала да пътуват гастарбайтерите ти от Европа към вкъщи и обратно? Построих ли ти Турски поток? Изпълнявах ли заповедите на твоя наместник в България?
РТЕ: Тъй, тъй. За сметка на това аз държах имигрантите далеч от границата, а ти си въртеше необезпокоявано далаверите с цигарите и амфетамините.
ББ отваря уста да протестира, но РТЕ му дава знак да мълчи.
РТЕ: Оценявам послушанието ти и ще направя всичко каквото зависи от мен. Ще те похваля и ще те подкрепя публично за предстоящите избори. Но ти вече си пътник. И на Байдън и на Путин им е дошло байгън от твойте тарикатлъци.
ББ (хленчи): Те ще ме убият! Йоца Амстердама само чака да ми манат охраната, за да ме свитне. Комунистите, чалгарите и демократите са се сдУшили само и само да ме пъхнат в панделата при бай Ставри, дето с мойто дупе ше се гаври.
РТЕ: Успокой се. Аз не оставям верните си васали на призвола на съдбата. Ще ти дам политическо убежище в Диарбекир.
ББ (кляка пред РТЕ и му целува ръка): Благодаря ти, Тайпи ефенди! Никога няма да забравя добрината ти!
РТЕ: Е, ще се наложи да приемеш Исляма и да те обрежем.
ББ (сред кратко колебание): Що църкви и манастири му построих на Началника, а той да ме зареже в най-тежкия момент! Що пък тогаз да не пробвам с Аллах? А обрязването много ли ше боли?
РТЕ: Не бой се! Ще ти пратя най-добрия сюнетчия. Въобще няма да усетиш!
ББ: По-добре да ми резнат пишонката, отколкото да ми скъсат гъза.
РТЕ: Честито тогава! Ще трябва да почерпиш!
ББ: Разбира се. Кюлчета, пачки, девствени плеймейтки? Квот поискаш, Тайпи ефенди, само да отърва панделата…
РТЕ: Но може да възникне малък проблем. Имаме правна спогодба, според която, ако те осъдят в България, ще трябва да излежиш присъдата си в наш пандиз.
ББ (истерично): Не! Смили се, султане мой!
РТЕ: Не мой да се плашиш! Турските зандани са на най-сигурното място на света. Там ще си в безопасност от Йоца Амстердама, комунистите и бай Ставри. Ще полежиш няколко месеца за парлама. После ще те помилвам. Теб четири папи са те милвали по главата, че аз ли няма да го направя?
ББ (жално): За няколко месеца гъзъ ми ще цъфне като поцинкована кърджалийска кофа.
РТЕ: Е, голяма работа. Ще ти подаря от най-качествения вазелин. Пък и, доколкото дочувам от мойте хора в Булгаристан, имало там някакъв кмет, който вече те бил посветил в тайните на мъжката любов. Ще се справиш. Ти си голям мъж. А сега е време за официалната част. Можеш да викаш твойта Севда да излъчва на живо във Фейсбук.

СА (на път за летището): Шефе, кво е станАло? Изглеждаш ми малко бледичък!
ББ: Ох, Севдо, Севдо, тоя път мен ше ме таковат анадолските манафи с двеста.

Взето някъде от нета.