Митничарите ще могат да разследват ДДС измами

ОFFNews 23 юли 2015 в 11:35 4484 3

Митничарите ще имат право да разследват измами с ДДС и други данъчни престъпления.

Това се предвижда в промените на Закона за митниците, които бяха приети днес на второ четене.

Митничарите ще може осъществяват оперативно-издирвателна дейност за предотвратяване, разкриване и документиране на престъпления, свързани с данъчни престъпления. Те ще могат и да задържат хора, които са продавали или държи на склад акцизни стоки без бандерол или тайно пренася стоки през границата или пък не са декларирали стойността на ценни предмети, който пренасят. Митническите служители ще могат и да конвоират на територията на страната задържаните. 

Така на практика се създава митническа полиция, а според управляващите така ще има по-голяма ефективност при разкриването на престъпления, свързани с избягването и неплащането на акциз и ДДС в големи размери.

Според приетите днес промени ще може да се обменя информация между Агенция „Митници“ и МВР чрез регламентиране на достъп до автоматизираните им информационни системи.

Освен това при назначаване и повишаване митничарите ще трябва да са издържали имат положителен резултат от положен психотест както и от изследване за професионална пригодност. Това как точно ще се правят тестовете ще се определя ор министъра на финансите с наредба.

Новоназначените служители в специализираната администрация пък задължително ще трябва да са завършили базов курс за обучение в Националния учебен център на Агенция „Митници”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков