Мистерия около ПАВЕЦ Чаира. Никой не знае какво е предизвикало аварията

Централата би могла да започне работа евентуално през 2025 г., съобщи министърът на енергетиката

Ружа Райчева 16 ноември 2023 в 12:35 2886 2

ПАВЕЦ

Снимка БГНЕС

ПАВЕЦ "Чаира"

Още не е ясно какво е причинило аварията на ПАВЕЦ "Чаира" през 2022 г. Докато не бъде изяснено, няма как централата да заработи, съобщи министърът на енергетиката Румен Радев на изслушване пред Народното събрание. 

Той и премиерът Николай Денкова бяха изслушани по искане на "Възраждане", за да дадат информация относно състоянието на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа над пазарджижкото село Сестримо, известна като ПАВЕЦ "Чаира". Тя е най-голямата ВЕЦ в Югоизточна Европа. Разполага с 4 помпено-генераторни хидроагрегата с общ капацитет за производство на електричество 864 MW и за изпомпване на вода 788 MW.

Енергийният минситър Румен Радев обясни, че на 23 март 2022 г. е имало инцидент с хидроагрегат 4 в помпената централа, като впоследствие се установяват и пукнатини в хидроагрегат 1. Министерството на енергетиката (МЕ) планирало срокове за рехабилитация на мощностите, но все още не е изяснило каква е първоначалната причина за повредата.

В момента хидроагрегат 3 работи, но МЕ са категорични, че докато не се завършат докрай дейностите по установяване на причините, довели до първоначалната авария, няма как ПАВЕЦ "Чаира" да започне да действа, тъй като има риск за работата на централата, уточни министърът. 

Радев заяви, че МЕ се е свръзало с водещи експерти, които са констатирали, че не са се сблъсквали с авария от подобен мащаб и че ситуацията е безпрецедентна. 

Ведомството чака доклад от експерти за състоянието на ПАВЕЦ "Чаира", който ще представи в парламентарната комисия по енергетиката, съобщи министърът.

Според него има възможност до 2025 г. ПАВЕЦ "Чаира" да заработи. Целият ремонт би струвал около 70 млн. лв., уточни министърът. 

Йордан Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" поиска председателят на ДАНС също да бъде изслушан по въпроса. Парламентарните гурпи на ГЕРБ-СДС и ДПС нямаха въпроси. Йордан Тодоров от "Възраждане" заяви, че има информационно затъмнение около аварията на ПАВЕЦ "Чаира".  

Драгомир Стойнев от БСП посочи, че докато не разполагат с доклад, не могат да зададат точните въпроси. Той поиска да се изясни колко точно ще струва една евентуална рехабилитация на целия ПАВЕЦ "Чаира".

Николай Денков не взе думата нито веднъж по време на изслушването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

16.11 2023 в 15:27

Да ви предложа някоя врачка да ви погледа на кафе ?!

723

1

user4eto

16.11 2023 в 13:36

Интересно защо Шиши не коментира ПАВЕЦ-а.
А той е много по-важен от рафинерията в стратегически план.
 
X

Да помогнем на украинските деца!