Мирчев пита колко трябва да ти е голяма българщината, за да зависи от ''Аз съм българче''

OFFNews 17 януари 2024 в 13:00 2427 9

Ивайло Мирчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ивайло Мирчев

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев коментира дезинформацията около "премахването" на стихотворението "Аз съм българче" от учебниците. 

Че "Свободна Европа" иска да махне стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче" от учебниците, е поредното гръмовно твърдение, което през последните дни заля социалните мрежи. То се споделя масово и се коментира от стотици потребители. Невярното твърдение е удобно тиражирано от опредени журналисти, медии и политици, насаждащи паника и страх.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев коментира в социалните мрежи, че благодарение на този казус, "Възраждане" са "провели открит урок по производство на фалшиви новини", разпространявайки твърденията. 

Ето какво пише Мирчев във Фейсбук:

"Разбира се, след Копейкин, вълната яхва кой? Познахте - Корнелия Нинова. Обезродяване, братя българи! Радостта не приключва тук и ако ми следите мисълта, ще се сетите, че имаме “три за щастие” и думата взема Гешев, който с читанка в ръка громи либералната пропаганда. 

Вълната на тая прогресивна мисъл продължава с Карлос Контрера и още граждани. На ръба сме да си избродираме Je suis българче на профилните снимки… ама отваряме оригиналната статия и, естествено, става ясно, че не ми било американска пропаганда, най ми било възрожденска неграмотнотност, медийна. Ще кажете, че съм наивен, ама тая чудна вълна, ако не е медийна неграмотност, остава да е само откровена ксенофобия. Защото когато някой реагира с “махайте се оттука” на идеята, че мигрантите могат да са страна в междукултурен обмен, тоя някой е изпуснал последните поне 100 години от развитието на Европа и света.

Фактите: В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Нито на когото и да било му е хрумвало да го маха от учебната програма.

Впрочем, не знам колко трябва да ти е голяма българщинАта, за да зависи от присъствието или отсъствието на едно стихотворение в учебниците, пък било то и най-знаковото за поколения назад. Аз съм българин, нямам колебания в принадлежността си и точно затова нямам нужда да мачкам потърсилите убежище у нас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

11

GB

17.01 2024 в 21:28

"...че един "истински българин" като Мирчев няма да има нищо против да се извади "Аз съм българче" от учебниците ..."
___________________

Оох, това четене с разбиране...
Не се научихме за толкова много десетилетия вече да четем, а не да вкарваме свои мисли в думите на хората!

"Какво иска да каже авторът" ми беше "любимо" - все не уцелвах идеите на марксистко-ленинската критика за това какво искал бил да каже авторът!

2550

10

alfakentavur

17.01 2024 в 15:37

Този, който ръси рашистка пропаганда и защитава тезите на СССРайха, не е българин.
Ако ще да се застъпва за 1000 "Аз съм българче"-та.

А никой не иска стихотворението да отпадне, дори и Мирчев не казва това.

Плюс това през 1947 г. точно любимите ти комунисти са тези, които са махнали "Аз съм българче" от учебната програма.

Също като с паметниците. Бутат исторически български паметници, строят на окупаторския престъпен съветски ботуш и после плачат "да не затриваме историята".

14469

7

случайно прочетох

17.01 2024 в 14:13

Имаме си нов дразнител :–))))) Либерал ли е комсомолец ли е, не знам...

А на Мирчев, браво!!!

2550

5

alfakentavur

17.01 2024 в 13:51

Аз къде споменавам стихотворението?
Говоря за теб. Очевидно си новорегистриран рашистки трол. Т.е. руснак (орк) по душа/убеждение/професия.
Не си българин.

2099

3

Mateevk

17.01 2024 в 13:28

Не разбрах защо в НС не са рецитирали "На руските воини". Не разбрах защо срещу централата на БСП не бъде сложен билборд с мислите на Димитър Благоев за русофилството. Това като за начало стига. Просто едно стихотворение и един билборд. И лавината ще се отприщи. Лавината на бесовете на един народ, лъган в продължение на десетилетия.

2550

2

alfakentavur

17.01 2024 в 13:23

Истинските руснаци като вас (Либерала-нещо-си) пък какво се изказват по темата?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки