Мирчев: ДАНС се провали. Да работи за България, а не да спира разработки, свързани с руското влияние

OFFNews 23 септември 2023 в 21:55 4114 2

Ивайло Мирчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ивайло Мирчев

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев коментира позицията на ДАНС, които обвиниха Кирил Петков в безотговорно говорене по техен адрес. Мирчев на свой ред обвини ДАНС в провал заради закъснялото изгонване на архимандрит Васиан Змеев от Руската църква.  

По-рано днес думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че закъснялото изгонване на архимандрит Васиан Змеев и другите двама служители на Руската църква е пропуск на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), предизвикаха остра реакция. От ДАНС заявиха, че е безотговорно политици да коментират работата на агенцията

Ето как реагира Ивайло Мирчев в социалните мрежи: 

"ДАНС се засегнали от думи на К. Петков за закъснялото изгонване на архимандрит Васиан. Не е тайна, че по отношение на противодействие на руската агентура в България ДАНС не е достатъчно ефективна.

Фактите: ДАНС се провали. Наложи се службите на Северна Македония да обявят лице за руски агент, за да се сетим, че то развива дейност и у нас. Отговор къде е ДАНС по този случай няма, както няма отговор и за руските кибер атаки и нивото на проникване в БГ службите на свързани с режима на Путин шпиони.

Очакванията са ДАНС да промени подхода си и да бъде адекватна на агресивните действия на руските служби в страната, вместо да коментира български политици. Наскоро шефът на ДАНС си позволи политически оценки и коментари на политици и политически сили от трибуната на парламента - абсолютно недопустимо и непрофесионално действие. Нямам спомен тогава да се извини или да признае това за грешка.
Впечатлението е, че професионализмът в ДАНС отстъпва на политическото говорене и оценки. Във война сме и е време службите да работят за интересите на България, вместо да спират работа по разработки, свързани с руското влияние у нас или изобличаващи зловредни действия на руските специални служби на наша територия."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови