Министрите не са важни, решаваме кои ще са след връчването на мандата, обяви Горанов

OFFNews 24 април 2017 в 19:51 3758 5

Снимка БГНЕС

"Поименният състав е нещо, което последно ще се определи и то чак след връчване на мандата от страната на президента. Дотогава наистина се опитваме да направим един документ, който да не поражда никакви съмнения за това как във всяка една ситуация двамата партньори ще действат в парламента и изпълнителната власт".

Това обяви депутатът от ГЕРБ и част от преговорния екип за съставяне на правителство Владислав Горанов след поредната среща между ГЕРБ и "Обединени патриоти". 

Той подчерта, че коалиционното споразумение вече е на финала, но все още е незавършено по отношение на текстовете, свързани с механизма на управление, технологията на упражняване на властта и действията при кризисни ситуации. 

"Това е документ, който се пише за четири години. Взаимоотношенията като партньори не са нови, искаме да напишем документ, който да е наистина устойчив – всяка дума се изписва много внимателно", обясни Горанов.

"В един момент трябва да се заговори за имена и пропорции, но няма да е днес, а по-скоро през следващата седмица", добави той, като подчерта, че вероятно това ще е на 4 май.

По думите му поименният състав на правителството не е толкова важен, а в коалиционното споразумение е предвиден механизъм за номиниране и отзоваване на министри. Принципът на отзоваването на политическата сила, която е определила и е дала своята подкрепа за определен член на правителството, ще има възможността да го отзовава на основание на сваляне на политическата подкрепа, уточни Горанов.

„По Конституция премиерът е този, който трябва да предложи на НС промени в персоналния състав, но за добрия ред и ако се уважаваме като партньори, естествено думата на партньорите ще тежи в това отношение“, посочи Горанов. 

"Структурата на бъдещото правителство повтаря тази на последния мандат на „Борисов“, има четири вицепремиерски поста", поясни още Горанов. По думите му вицепремиерските постове не са завършени като ресор, но има нови моменти, свързани с европейското председателство.

„Поименният състав на министерствата и структурата на МС от гледна точка на портфейли е същата“ ,каза той и обяви, че поименният състав ще е последна точка от разговорите между двете формации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

24.04 2017 в 21:48

Тъй както не са важни, опичайте си акъла като почнете да слагате и имена на постовете, щото слуховете не са хич добри.

Тая спекулация "България над всичко" няма да работи дълго.