Министерството на туризма платило по 60 лева за книжки с лика на Ангелкова, чудят се какво да ги правят

Субсидията от 35 евро за всяка заета седалка ще се изплаща до 2024 г. Отпада изискването за помощи само за български авиопревозвачи

Йорданка Веселинова 10 февруари 2022 в 19:15 15835 1

Депутатите от управляващото мнозинство и опозицията успяха да се скарат дори и по текстовете на законопроект, по който имат принципно съгласие. Става дума за промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и помощта от 35 евро за туроператорите за всеки турист, който дойде на почивка у нас със самолет. Тя бе спряна след промени, гласувани от предишното Народно събрание.

По темата бяха внесени два законопроекта - на бившия министър на туризма Николина Ангелкова и нейни колеги от ГЕРБ, както и втори - на Министерски съвет.

Двете предложения гарантираха, че Министерството на туризма ще предоставя на туроператори с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Според правителственият законопроект помощите ще се изплащат следващите две години, а в този на Ангелкова "мизата" бе вдигната на 3 години. 

Въпреки че предложенията на ГЕРБ и МС са почти идентични и въпреки уверенията на депутати от управляващото мнозинство, че ако и след изтичането на двете години мярката ще бъде удължена и през следващата, в пленарната зала неочаквано се стигна до разгорещен спор.

Всичко започна с представянето на законопроекта на ГЕРБ, което направи вносителят Николина Ангелкова. Тя заяви, че коалиционен партньор на ПП (б. ред. - визираше ИТН) с промени през септември е блокирал субсидията.

Това изявление вбеси Ива Митева от ИТН, която контрира, че предложението, което спря субсидията, е именно на бившия министър на туризма от кабинета "Борисов" 3 - Николина Ангелкова.  

"Опитвате се да поправите нещо, което сама сте предизвикала", каза Митева.

Ангелкова пък се оправда, че предложението ѝ е било редактирано незнайно от кого през нощта. Митева обаче извади законопроекта и посочи, че последната редакция е от 22:59 ч. на 3 септември 2021 г. и под него стоят подписите на Ангелкова и Росица Кирова.

"Аз съм в шок, ужас и потрес", заяви председателят на комисията по туризъм Илин Димитров. 

Той допълни, че е изумен от опита на Ангелкова да обвини друг за свои грешки.

"Трябва да платим 25 млн. лв. по мерки, спрени от г-жа Ангелкова", каза още Димитров.

Настимир Ананиев от ПП пък разкритикува Ангелкова, че е похарчила публични средства за луксозни книжки за по 60 лв. с лика ѝ вътре. По думите му те се намират в склада на министерството на туризма и все още се опитват да ги преброят.

"Чудят се какво да ги правят", каза той и призова Ангелкова, ако иска да ги плати и да си вземе готовия продукт.

Настимир Ананиев е попресилил нещата с книгата на Ангелкова

Ананиев нападна бившия министър и заради това, че за 7 седмици е задала над 300 въпроса до министри. Според него така тя се опитва да затрупа администрацията с безсмислени въпроси и да блокира работата на институциите с това да ѝ отговарят на въпроси.

Тя пък се защити и заяви, че това е работата на народните представители.

В крайна сметка законопроектът на ГЕРБ-СДС беше отхвърлен, а този на МС бе приет на две четения в рамките на деня със 174 гласа "за", 0 "против" и 2 "въздържал се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови