Министърът на икономиката: Ще има рязък спад на инфлацията през следващите месеци

OFFNews 03 декември 2022 в 10:12 3870 3

Никола Стоянов

Снимка БГНЕС/архив

Няма значение кой ще управлява "Лукойл", заяви министърът

Рязък спад на инфлацията през следващите месеци у нас прогнозира служебният министърът на икономиката Никола Стоянов по БНТ.

Според него нивото за инфлация продължава да спада и се очакват по-добри данни за ноември и декември.

Очакванията са България да се размине с рецесията, каза още той.

Вероятността да влезем в еврозоната на първи януари 2024 е много голяма. Правителството твърдо се стреми към тази дата. Инфлацията ще бъде измерена през април-май, когато е конвергентният доклад, уточни Стоянов.

Относно призивите на ДПС и "Демократична България" държавата да поеме оперативното ръководство на "Лукойл" Стоянов коментира, че не е важно кой управлява рафинерията, защото проблемите с доставките на суров петрол и износът на преработено гориво са чисто логистични. 

България потребява 2,5 тона дизел годишно, който се получава от 6 тона суров петрол. В процеса на преработка на суровината се получават вторични продукти, които нямат широко потребление у нас. Ако България не изнася тези продукти, те ще запълнят складовете на "Лукойл" за 20 дни и работата на рафинерията ще бъде блокирата като по този начин тя няма да е в състояние да произведе необходимото за потреблението у нас количество дизел.

"Ние не може да ги изливаме в морето тези вторични продукти, няма къде да ги складираме, ако не ги изнасяме, рафинерията ще трябва да спре работа и тогава няма да е произвела достатъчно дизел", изтъкна той.

Правителството вече работи по намирането на решения за готовността на "Лукойл" са работи с друг вид петрол след 2 години, когато изтича дерогацията, обясни Стоянов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

PaulPierce

03.12 2022 в 12:14

Другарят Радев победи и инфлацията. Браво!

-795

1

Дедо МразИ

03.12 2022 в 12:11

Върнете любовта на Спецов и ще видим дали ще спадне