Министърът на е-управлението обича стихове и иска децата му да имат бъдеще в България

Георги А. Ангелов 11 декември 2021 в 15:00 8474 0

Снимка Демократична България

Име: Божидар Божанов. Рождена дата: 19.08.1987. Професия: софтуерен инженер. Интереси: програмиране, е-управление, лингвистика, стихове.

Така кратко представя себе си новият министър на електронното управление в блога си. Божанов е роден в Бургас, израснал в Димитровград и живял в София и Амстердам. В момента живее в София, където с половинката си отглеждат двете си деца и работи за това те да имат бъдеще в България, според описанието му на сайта на "Демократична България". Освен че е блогър, той е един от най-популярните българи в Twitter със своите 11 400 последователи. 

Първите запазени негови публикации, още от 2009 г., показват активната му гражданска позиция. Тогава той се вълнува от подобряване на градската среда, скандалите с подслушването и ограничаването на права в интернет. Можеше да бъде видян по софийските централни булеварди през 2013 г., лятото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. 

Завършил “Голдсмитс колидж”, част от Лондонския университет. Бил е част от групата на ИТ експерти „Общество.бг“, работеща за изграждане на по-добри дигитални инструменти за комуникация между държавата и гражданите. Активно участва в промотирането на електронното управление. Заради тази му активност беше поканен за съветник от вицепремиера Румяна Бъчварова. Като съветник има значителен принос към изграждането на електронното управление, тъй като в ролята си на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи.

След това става член, а по-късно влиза и в изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа. 

През 2009 г. Божанов създава фирмата "ЛогСентинел", а през 2017 г. негов съдружник става Антон Герунов. Компанията предоставя сигурна одитна следа за защита на данните, базирана на блокчейн. През 2018 г. Божанов дари на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) неограничени лицензи за софтуера си, който предпазва от злоупотребата с лични данни. Продуктът му гарантира, че за всеки опит за прочитане на данни ще остане следа, която не може да бъде изтрита, без това да стане известно, а към този момент източването на лични данни от недобронамерен служител или чрез хакерска атака е можело да остане незабелязано. Божанов обясни, че прави дарението, защото е вдъхновен от такъв пример в Естония. Блокчейн технологията дава гаранция, че никой не е подменял информация, включително тази за достъпа до лични данни.

Не е ясно дали към този момент софтуерът му се използва от държавната администрация. Съдейки по данни от Търговския регистър компанията се развива много успешно, от 2018 г. компанията майка е преместена в Холандия и е привлякла доста инвестиционен капитал.

"Божидар вярва, че електронното управление е инструмент за постигане на много стратегически цели в управлението на публичния сектор – намаляване на корупцията, намаляване на бюрокрацията, повишаване на прозрачността. Електронното управление може да се случи с правилната комбинация от експертен капацитет и политическа воля и поради това Божидар смята да работи както за промяна на законодателството, спиращо въвеждането на електронно управление, така и за премахване на всички административни и процедурни пречки пред реалното му въвеждане", пише във визитката на Божанов на сайта на Демократична България.

В момента Божанов е народен представител в 47-ото Народно събрание, избран от листата на “Демократична България” в 26-и МИР (София-област).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови