Министър Донев опроверга зам.-здравния: Не се обсъжда локдаун за неваксинирани над 60 години

Според него зеленият сертификат дава резултат, важи и за всички, които работят на гише - в НОИ, КАТ и т.н., трябва да се прилага и за депутатите

OFFNews 29 октомври 2021 в 09:49 2899 1

Снимка Архив

Неваксинираните хора над 60 години няма да бъдат затваряни по домовете си, забрана за излизането им не се обсъжда. 

Това заяви социалният министър Гълъб Донев по Нова тв. Той уточни, че зам.-здравният министър Александър Златанов, който преди дни говори за частичен локдаун с тази мярка, само е давал пример с Москва. 

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и запълването на леглата за неинтензивни грижи е над 9 000, ще се реши за въвеждането на локдаун. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън къщи хората над 60 г. без ваксина, както е в Москва, предупреди той. В Русия вариантът е изцяло да не излизат от домовете си, ще видим у нас, ще се обсъжда с експерти, обясни зам.- министърът на 26 октомври. 

Правителството и здравният министър имат готовност да спре износа на кислород при нарушаване на доставките, да се направи баланс между доставките за болниците и бизнеса, категоричен бе Донев. 

Виждате, че броят на заразените е почти константна величина, но броят на тестваните непрекъснато нараства, което е резултат от въведените мерки. Това води до откриване на много нови случаи, които иначе, при друга ситуация, не биха били разкрити по-рано. Това ограничава и разпространението на вируса. Виждате, че от този брой на новозаразени с вируса всъщност процентът постепенно започва да спада. Въведените в момента мерки дават необходимия резултат. Мерките гарантират, че ще разкриваме все повече случаи на хора, които са във фаза, в която няма симптоматика, и ще бъде ограничено разпространението на вируса”, заяви Донев. 

Министърът припомни, че един заразен с делта варианта на коронавируса заразява други 13-14, а за управляващите успех ще бъде, когато това число бъде ограничено под 10. 

Донев коментира и протестите на бизнеса и искането служителите на държавна администрация да бъдат имунизирани. По думите му служителите, които работят на гише, също са задължени да представят зелен сертификат и сега. 

Служителите на гише в КАТ трябва да имат зелен сертификат, контролните органи, които отиват на проверка, също, даде пример министърът. 

Той бе категоричен, че всяка седмица извършва мониторинг на служителите в социалното министерство дали са ваксинирани и преболедували, как се развива ситуацията. Служителите в системата на МТСП над 65% са ваксинирани или преболедували", подчерта той. Според него мярката трябва да важи и за депутатите, но решението трябва да бъде взето от министъра на здравеопазването и председателя на Народното събрание. 

"Кодексът на труда дава възмоност да се ползва и платен, и неплатен отпуска. За тази година е въведено в законодателството, че до 90 дни неплатен отпуск се зачита за осигурителен стаж. Така че служителите, които ще бъдат в неплатен отпуск, не губят социално-осигурителни права. При ползване на отпуск, това става чрез договореност между страните. В тази ситуация, мисля, че няма работодател, който да не разпише отпуск", обясни още социалният министър. 

Той обясни, че работодателят няма право да удържа от заплатите на служителите пари, които е дал за тестове. Те се вписват като разход на фирмата за грижа за служителя. Тези разходи трябва да бъдат поети от работодателя, категоричен бе министърът.

Мярката 60 на 40 е за паднал оборот и от нея най-често се възползват хотелиери и ресторантьори. Тези, чиито оборот е паднал, попадат в тази мярка и могат да я използват. Родителите, които излизат в отпуск, за да гледат децата си в онлайн обучение, могат да подадат заявление към дирекция "Социално подпомагане", каза още министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!