Минеков на крака при ГЕРБ: Ако не стане с молба, ще пробваме по законов път

Светослав Метанов 10 декември 2021 в 12:55 3286 0

Това е една молба, няма императивен характер, но правно основание има. Това заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков, който днес отиде на крака в централата на ГЕРБ, за да ги помоли учтиво да освободят двата етажа от административната сграда на НДК, които се ползват от партията на Бойко Борисов без да се плаща наем.

Скулпторът занесе писмо с искането си, но изненадващо не се качи горе в офиса на ГЕРБ, а го остави долу на охраната. На журналистите обясни, че нямал желание да се среща лично. В същото време от партията на бившите управляващи го чакаха зам.-председателите Томислав Дончев и Даниел Митов, както и Росен Желязков. 

Според Минеков НДК е натрупало загуби от 6 милиона лева заради това, че ГЕРБ ползва техния имот безплатно, а в същото време конгресният център имал огромни задължения и съвсем ограничени източници на приходи.

"Ако не стане с молба, ще пробваме по законов път. Това може да се случи с решение на Министерския съвет и надявам се да се случи, за да може НДК да се възстанови", каза Минеков пред централата на партията на Бойко Борисов.

Според него ГЕРБ са променили Закона за политическите партии така че да им е удобен. Той определи като "нещастна" заповедта, с която Росен Плевнелиев още по времето когато бе регионален министър е определил, че НДК има неясна полза от въпросната си собственост.

"Нека освободят етажите, за да може НДК да се върне към нормалната си дейност. Този абордаж е наистина циничен", заяви проф. Минеков. 

По-късно и представителите на ГЕРБ коментираха, че молбата на проф. Минеков била оставена при портиера и не е официално входирана.

"Този спектакъл се прави, за да се отговаря на очакванията на онези, които се радват на всички процеси по изчегъртване на ГЕРБ. Няма основание по смисъла на закона и на нарочен акт да напуснем", заяви Росен Желязков. 

Той уточни и че някои от долните етажи от същата сграда, в която е централата на ГЕРБ, са много занемарени и че за тях няма наематели.

Томислав Дончев пък обясни, че молбата не е министерски акт,

Според Даниел Митов проф. Минеков не е принципал на имота. Той обясни, че Минеков се вживявал в образа на Бойко Рашков и правел акции срещу ГЕРБ, за да влезе в новото правителство.

Ето и текста на писмото на министъра на културата до лидера на ГЕРБ:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Министерството на културата е принципал на НДК ЕАД.

През осемдесетте години на 20 в., във връзка с Генерална асамблея на ЮНЕСКО, в която участват 163 държави, възниква необходимостта от офиси за обезпечаване на събитието. Тогава Комитетът за култура закупува за 12 млн. лв. от Министерството на народната отбрана сградата ПРОНО, в която сега се помещава централата на Вашата партия, за нуждите на Националния дворец на културата. С получените средства Министерството на народната отбрана построява нова сграда за нуждите на същото.

Сградата на ПРОНО винаги е била свързана с НДК като негова административна сграда и е била част от неговото функциониране през годините.

Както ви е известно, с РМС № 986/28.12.2009 г., поради отпаднала необходимост, 16-ия и 17-ия етажи са отнети от НДК и предоставени като коледен подарък на централното ръководство на ПП ГЕРБ. В доклада си от тогава Росен Плевнелиев - министър на регионалното развитие и благоустройството, приема за обоснован извода на областния управител Данаил Кирилов, че ,,на този етап на НДК не е необходим целия имот“.

Само че, господин Борисов, етапът вече е друг. Съсипаното по време на Вашето управление НДК има нужда от оздравителен план, който предполага възстановяване на ,,отпадналата нужда“ от двата етажа на НДК. Както ви е известно, след последните законодателни поправки, Вие не заплащате наем, а когато сте дължали такъв, той е постъпвал по сметките на областната управа, т.е. дружеството е било лишено през продължителен период от регулярни приходи.

За да може, макар и минимално, да се предприемат мерки за стабилизиране на НДК, двата етажа трябва да бъдат предоставени на наемател, който ще заплаща ежемесечна наемна цена и тя ще постъпва по сметките на дружеството.

Г-н Борисов,

Не оспорвам факта, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредил хубав офис за партията си, но като човек, който разбира много от бизнес, не може да не се съгласите, че оздравяването на дружеството трябва да започне спешно.

С оглед на гореизложеното Ви моля да предприемете действия по освобождаване на заеманите от Вас помещения, като се ангажирам да съдействам заедно с областния управител да бъде намерен и предоставен за нуждите на ПП ГЕРБ подходящ и реципрочен на сегашния офис.

С уважение,

ПРОФ. ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ

Министър на културата

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews