Милка Христова: Огромният провал на Бюджет 2017 в София е в усвояването на европейски средства

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2018 в 12:18 4707 0

Огромният провал на Бюджет 2017 на Столична община е в усвояването на европейски средства - само 29%. Подобен провал, аз, като общински съветник, не помня!

Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова в предаването "Делници" по телевизия "Евроком".

"София повтаря модела, който в момента е в държавата, обясни тя. - Цялата държава през 2017-а има сериозен проблем по отношение на усвояването на европейски средства. Това означава, че има огромна липса на административен капацитет за усвояване на фондовете. Освен това, не е добре направена конкурсната документация. Има явно класиране на не най-добрите кандидати, което води до многократни съдебни обжалвания и до невъзможност да бъдат започнати обекти, както и невъзможност за подготвяне на техническа документация".

Милка Христова даде пример с планирания вече няколко години поред ремонт на столичната улица "Граф Игнатиев". "За трета година се отлага, сега е планиран в бюджета за 2018-а, каза тя. - Ако някой си направи труда да погледне инвестиционната програма и да я сравни с поименните списъци на обекти, ще види, че едни и същи обекти се повтарят всяка следваща година и се отчитат всяка следваща година, а реално нищо не се прави".

Според заместник-председателя на СОС, проблемът с Инвестиционната програма не е само в това, че е изпълнена на половина. "Това, разбира се, означава неремонтирани улици, непостроени детски градини и спортни бази, обясни тя. - Проблемът е в лошото качество на изпълненото. За съжаление, София вече е емблема на зле свършена работа. Няколко ремонта на столични улици и булеварди станаха нарицателно за лошо качество - "Дондуков", "Шипченски проход", "Витоша", НДК. А некачественото изпълнение на ремонтите означава само едно - пилеене на публичен ресурс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови