Миков: За много родители и деца 15 септември ще тъжна равносметка

ОFFNews 11 септември 2015 в 13:10 2626 6

Снимка БГНЕС, Архив

„За много български деца и родители тазгодишният 15-ти септември ще е ден на тъжна равносметка за живота им в държава, която не мисли особено за тях”.

Това се казва в декларация на БСП по повод първия учебен ден, която беше прочетена от лидера на партията Михаил Миков.

"Този ден от поколения е свързан с радостни емоции у родители и деца. Тази година това вече няма да е така", предвижда Миков.

Той обясни, че думите му не са плод на интерпретация на фактите, а са породени от цифри и статистика.

„15 септември ще е денят, в който 13 000 деца няма да тръгнат на училище в България. Те ще бъдат в чужбина или не са се записали”, заяви каза лидерът на БСП.

Според него хиляди други деца няма да могат да завършат образованието си. По думите му днес 20% от децата в предучилищна и училищна възраст изобщо не ходят на училище.

Миков подчерта, че за подготвянето на първолаците за училище подготовката за училище са нужни 338 лв., а за по-горните класове - не по-малко от 488 лв. Според него в останалите страни от ЕС тези суми са по-ниски. Лидерът на левицата попита как няколко стотин хиляди работещи бедни у нас ще си позволят да подготвят децата си за училище.

По думите му бюджетът за тази година ще се запомни преди всичко със замразените социални плащания, включително помощите за първокласници и за отглеждането на деца.

„Продуктът, който ежегодно дава българският народ, не се изразходва по начин, който да осигури бъдещето на този народ”, каза Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!