Миков: БНБ иска цензура чрез НК – няма да стане

OFFNews 12 юли 2014 в 10:51 7976 9

Цензура са предложените от БНБ текстове в Наказателния кодекс, предвиждащи затвор до 5 г. и глоба за разпространяване на сведения за банка, които могат да всеят паника в населението.

Това потвърди председателят на Народното събрание Михаил Миков в интервю за предаването „Седмицата“ на Дарик радио днес.

„Категорично.“ Така Миков отговори на въпроса откровена цензура ли е предложението на Българската народна банка за промени в Наказателния кодекс след кризата в КТБ, отразила се и на ПИБ.

„Категорично. Дори и верни сведения не могат да се кажат. Този текст ще претърпи радикална редакция“, категоричен бе председателят на Народното събрание.

„Изразът на влошеното състояние се получава, когато в обществото настъпи паника. Не може с такива текстове да се регулират процеси, каквито се развиха. Да не говорим, че това би имало отношение оттук насетне“, каза Миков.

Според него вносителите са напълно наясно, че такъв текст не може да бъде приет.

В него трябва да пише, че подобно наказание се полага при умишлено разпространяване на неверни обстоятелства (а не каквито и да е, както е според предложението на БНБ до Йордан Цонев) със съзнанието за тяхната невярност – така текстът ще придобие юридически смисъл, каза Миков.

По думите му текстът трябва да се разшири и същото наказание да се налага и за разпространяване на невярна информация за акциите на борсата, „защото икономическите слухове могат да не засягат непременно банки, а и акциите на едно дружество и да му нанесат сериозни вреди“.

Миков бе категоричен, че реакцията на БНБ спрямо банковата криза е закъсняла.

Той призна, че и Народното събрание има известна вина.

„Прекалено стриктно сме спазвали независимостта на централната банка, при която дори не могат да се дават съвети на централната банка. А сега БНБ казва „Политиците са на ход“. Ако са на ход, как да тълкуваме независимостта, прогласена за централната банка?“, попита Миков.

Той отчете като слабост на НС, че „не успяхме да погледнем по-сериозно в работата на независимите регулатори, които под етикета на независимост не попадат под никакъв контрол, а той трялбва да се развива на полето на Народното събрание“.

Той се усъмни във версията, разпространена от БНБ, че мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е изнесъл 205 милиона евро.

„Трудно мога да приема, че могат да се изнесат в чували 205 милиона лева. Трудно мога да приема, че изтичането на милиардни средства, защото такива числа чувам, е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, включително компютризирани, които функционират в съвременаа България“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!