Миков: 47% от българите живеят в риск от бедност

OFFNews 27 април 2016 в 09:06 2339 13

Снимка БНТ

Председател съм на левицата в труден период, в който изчистваме облика и посланията. Извършва се и преструктуриране в 125-ата годишнина на партията.

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по БНТ. 

47% от българите живеят в риск от бедност. Брутният вътрешен продукт е 2,4 пъти по-нисък от средноевропейския, 4,8 пъти по-ниски са пък доходите, коментира Миков.

По думите му страната ни е несуверенна, например в бежанската криза Гърция е във фокуса, а ние пазим 1300 км европейска граница, което обаче не ни поставя във фокуса на солидарността на ЕК. Без силна държава, не може и да има перспектива за България.

Обичаме да правим стратегии, които да адресират проблемите в далечното бъдеще. До края на май отново ще има КСНС при президента по демографската криза, пак по наша инициатива, изтъкна Миков. Според него е нужен комплекс от мерки за родителите на малки деца.

Не стигат наборни войници, каквито и техники да купиш, това са поредните обществени поръчки, нужно е акцентиране върху човешкия фактор.

Неравенството в България е убийствено, това разкъсва обществото. В Румъния потреблението расте със 17%, у нас е около 2-3 %.Сегашното правителство ще продължи да генерира неравенство.

Против задължително гласуване съм, това е право на гражданите. Партиите трябва с поведението си да накарат хората да отидат до урните и да гласуват, а не със законодателни промени, каза още Миков. 

За посещението в Русия 

Миков подчерта, че посещението му в Русия е било знак за поддържането на отношенията с политически партии там. „В рамките на посещението си имах възможност да проведа срещи в Държавната дума, в Палатата на федерациите и във външното министерство, за да обсъдим важни проблеми за България и за отношенията между двете ни страни”, обясни той. По думите му нашата държава трябва да има балансирана политика във външните си отношения и това е част от връщането на нейния суверенитет. Той подчерта, че макар и членове на ЕС и НАТО, може да водим взаимоизгодни отношения и с нашите съседи, които не са членове на тези съюзи, както и с такива на изток – Китай, Индия и други държави, с които България е имала добри взаимоотношения преди години. „С Русия имаме традиция, тя е и един добър пазар – 8,5 млн. руски туристи няма да отидат в Египет или на друго място”, заяви соцлидерът. 

За БСП: 

Никой от кандидатите не оспорва курса, който следва БСП повече от година и половина
Миков подчерта, че вътрешнопартийните въпроси трябва да се разискват вътре в БСП. По думите му на изкушението да се ползват медиите преди Конгреса, като във всеки друг вид избори, голяма част от кандидатите за лидерския пост са се поддали повече, отколкото е необходимо. Според него това е опит да се замести дискусията вътре в партията, в органите, които взимат решенията. „Важно е да тече дебатът за политиките и за курса на партията. Прави впечатление, че никой от кандидатите не оспорва курса, който следва БСП повече от година и половина. Той беше утвърден и ще продължи, това е най-важното”, категоричен бе лидерът на БСП.

Миков подчерта, че е направено много и за организационното укрепване на партията. Той припомни, че през месец февруари миналата година са приети редица организационни и политически мерки за укрепване на партията, които според него са изпълнени на около 50-60%. „Трябва да положим много усилия за цялостното изпълнение на тези мерки, за да може БСП и в организационно отношение да бъде силна”, каза още той. Миков подчерта обаче, че смисълът на политиката не е само организационен, важно е какви политики за бъдещето на страната ще бъдат предложени на хората.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

9

Танг

27.04 2016 в 11:57

Тоя ми е все по-мъгливо да си спомня КОЙ беше. Дали е бил някой от прословутите, но от никой невиждани "некрадливи" комунисти? А дано, ама надали.

8359

8

ОФчар

27.04 2016 в 11:56

Само ено въпросче: в колко от последните 27 години БСП управляваше под различни форми? М?
За един преател питам, не че нещо...

77927

7

El Commandante

27.04 2016 в 11:42

"Комунягите крадяха в пъти по-малко"

Зависи какво визираш под комуняги и в кой точно период.
Аз дори мога да ти дам пример за комуняга,който ИЗОБЩО не крадеше, толко наивен беше завалийката, ама не слушаше кво му се казва от Козяк и съответно го сринаха...

77927

4

El Commandante

27.04 2016 в 09:39

Наздраве Миков!
Важното е грозданката да върви, майната и на политиката, и без тва както си я подкарал след година и половина макс ше сте на чертата на четиритях процента....