Мика Зайкова за пенсиите: Никой няма да бъде ощетен, добавката от 50 лева остава

OFFNews 30 ноември 2021 в 19:22 3151 0

Никой няма да получи по-малко пари от това, което е получавал досега. Добавката от 50 лева остава, заяви икономистът Мика Зайкова по БНТ на въпрос дали пенсионерите ще бъдат ощетени догодина.

Според нея пенсионната система в България е силно дебалансирана. От 2,044 млн. пенсионери 1.5 милиона взимат минималната пенсия, отбеляза тя и добави:

„Ще трябва да поправим първия стълб. Трябва да се направи един анализ и да се види как ще се отрази средният доход и до 2024 г. трябва да стигне до 1.50 от сегашния".

Според нея на втория капиталов стълб „трябва да му се даде малко свобода“, а на пенсионно-осигурителните дружества да се позволи да правят по-рискови операции.

Зайкова изтъкна, че реформата в системата може да продължи и в друга посока: "Постепенно може осигурителната вноска да расте. България е единствената страна с разходно-капитална система в ЕС".

На въпрос какъв трябва да бъде бюджета за 2022 г. икономистът заяви: „Реален - че разполагаме с такива средства. И ефективен - да не се краде. В рамките на 4 г. сивата икономика да слезе на ниски нива“.

Според нея дори бюджетът да е първата спънка на кабинета на ПП, БСП, ДБ, ИТН, в парламента ще има хора като „г-н Ганев, Каримански, и ако правителството предложи нещо, което не е правилно, те ще го коригират“.

Зайкова отбеляза, че ГЕРБ и ДПС също имат добри специалисти, като „разчита на техния разум“, че ще преценят съвсем коректно това, което се предлага: "Или поне, ако те имат нещо против, ще бъдат достатъчно аргументирани. Мислите ли, че един Хасан Адемов ще изкриви социалната политика?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови