Михаил Мирчев: НДСВ и Касим Дал може да са изненадата на изборите

03 май 2013 в 14:38 2813 2

Михаил Мирчев. Снимка: БГНЕС
Михаил Мирчев. Снимка: БГНЕС

Съюзът между Касим Дал и НДСВ може да е голямата изненада на предстоящите избори, смята социологът Михаил Мирчев.

Коалицията между двете партии преди предизборната кампания беше пренебрегвана, но с всеки изминал ден трупа привърженици, коментира в свое интерю професорът.

Спорд него в момента предизборната обстановка е изключително динамична и непредвидима, а голямата въпросителна далеч не е само БСП или ГЕРБ. Развихрилата се необуздана компроматна война отблъсква част от периферията на големите политически играчи (предимно на ГЕРБ) и ги кара да търсят по-малки, но доказали се партии и коалиции. Същото важи и за колебаещите се гласоподаватели, които според различните изследвания са между 20 и 25 на сто.

„Истинските промени ще дойдат от малките и средните партии”, твърди проф. Мирчев. „ДПС преди тези избори си постави задачата да постигне 800 хил. гласа (при 610 хил. през 2009 г.).”

„Това би било израстване от средна партия медиатор до една от трите големи партии. Но вероятно ще стане обратното – те са на път да загубят монопола си сред българските турци и мюсюлманското население, своята водеща позиция в повече от 10 области и сред избирателите от Турция”, убеден е професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!