Между 2.38 и 8 лв. е струвал един глас на партиите на евровота

Нели Чолашка 01 август 2014 в 13:00 3767 7

Антоанета Цонева

Партиите, които успяха да вкарат депутати в Европейския парламент, са похарчили условно между 2.38 и 8 лв. за един глас.

Това обяви Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, която представи днес заключенията от анализа на отчетите на участниците в евроизборите пред Сметната палата.

Най-скъпо струва един глас за "България без цензура" на Николай Бареков - 8 лв. Следва Реформаторския блок, на който един глас му е струвал 5.34. "Коалиция за България" и ДПС са дали малко над 4 лв. на глас, а ГЕРБ - 2.38 лв.

Кампанията на "България без цензура" за изборите за Европейски парламент, е "дарителски феномен", коментира Цонева.

Партията на Николай Бареков събра от дарение 1.2 млн. лв. "Това е феноменално, никой досега не е успявал да генерира такива дарения", коментира Цонева.

Общо дарителите на Бареков са 500. Пред сметната палата обаче коалицията му е отчела само 285, защото другите били дарени на самата ББЦ, а не на коалицията. Останалите договори са публикувани в регистъра на даренията на ББЦ. Дарителите не са попълнили необходимите декларации, в които се описва произхода на суми над 340 лв., а са попълнили декларации по Закона за пране на пари, който е за транзакции над 33 хил. лв. 

Всички 23-ма участници в изборите са похарчили общо 11.9 млн. лв. Над половината от тези пари са отишли за медийно отразяване - 58%.

Според Антоанета Цонева общата сума за заплати и осигуровки - 318 хил. лв., е нереалистична, като се има предвид, че на тази избори имаше 65 499 застъпници, на които се плаща. ББЦ има най-много застъпници - 17 377 души.

И в тази кампания са влизали средства, които не са отчитани, обобщи тя.

Цонева се оплака, че е атакувана от ББЦ за обективните данни, които представя. "Срещу мен е подаден сигнал в прокуратурата, в който се твърди, че преследвам, шантажирам и рекетирам дарителите на партията", уточни Цонева и предупреди, че това няма да я спре да проверява и анализира поведението на партиите по време на избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови