Quantcast

Между 2.38 и 8 лв. е струвал един глас на партиите на евровота

Нели Чолашка Последна промяна на 01 август 2014 в 13:00 3181 7

Антоанета Цонева

Партиите, които успяха да вкарат депутати в Европейския парламент, са похарчили условно между 2.38 и 8 лв. за един глас.

Това обяви Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, която представи днес заключенията от анализа на отчетите на участниците в евроизборите пред Сметната палата.

Най-скъпо струва един глас за "България без цензура" на Николай Бареков - 8 лв. Следва Реформаторския блок, на който един глас му е струвал 5.34. "Коалиция за България" и ДПС са дали малко над 4 лв. на глас, а ГЕРБ - 2.38 лв.

Кампанията на "България без цензура" за изборите за Европейски парламент, е "дарителски феномен", коментира Цонева.

Партията на Николай Бареков събра от дарение 1.2 млн. лв. "Това е феноменално, никой досега не е успявал да генерира такива дарения", коментира Цонева.

Общо дарителите на Бареков са 500. Пред сметната палата обаче коалицията му е отчела само 285, защото другите били дарени на самата ББЦ, а не на коалицията. Останалите договори са публикувани в регистъра на даренията на ББЦ. Дарителите не са попълнили необходимите декларации, в които се описва произхода на суми над 340 лв., а са попълнили декларации по Закона за пране на пари, който е за транзакции над 33 хил. лв. 

Всички 23-ма участници в изборите са похарчили общо 11.9 млн. лв. Над половината от тези пари са отишли за медийно отразяване - 58%.

Според Антоанета Цонева общата сума за заплати и осигуровки - 318 хил. лв., е нереалистична, като се има предвид, че на тази избори имаше 65 499 застъпници, на които се плаща. ББЦ има най-много застъпници - 17 377 души.

И в тази кампания са влизали средства, които не са отчитани, обобщи тя.

Цонева се оплака, че е атакувана от ББЦ за обективните данни, които представя. "Срещу мен е подаден сигнал в прокуратурата, в който се твърди, че преследвам, шантажирам и рекетирам дарителите на партията", уточни Цонева и предупреди, че това няма да я спре да проверява и анализира поведението на партиите по време на избори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2014 в 19:27

Еми както се вижда, Атака не влезе в Еврогейския парламент, щото не са платили достатъчно, за разлика от другите партии.

Абе така кажете бе, че който даде най-много, той влиза.

Това както при курвите.

01.08 2014 в 14:45

О-о-оооо анален герой, къде си бре? Не са ли те мобилизирали още еврейските шашлици? Ко чакат? Айди, няма да е само еврейско печено в УКР. Нека да има малко и по арабски да го еВа.
:))))))))))))))))))

Я кажи как се пише на жидовски "баталИон Шашлик"?

цона май ти е присърце.


Колкото до хайку-то. Мдам, Благодарим.
Не като глишевското, даже по-добрО е.


Тюх да му се неведи. Не знам една пЦувня на жидовски, майма му мечка. Да завъртим ено хайку кат мазно лайнО около суратя ти.

01.08 2014 в 14:05

Великов,
Характера е като долните гащи - трябва да го имаш, но не трябва да го показваш.
Особено в твоя случай.
Щото ще ти се види "розата" и кървавия печат от "целувката Орлов Мост" по гащите.

01.08 2014 в 13:36

хахаха величко пак е застанал в позиция "свещ" и си сере на суратя.
бесни кучета
българската снага
ръфат
хайку отсекъде. а, да има и "външно финансиране". всичко си е по точките.


01.08 2014 в 13:35

Въобще не й вярвам на Цонева на "обективния" анализ!

01.08 2014 в 13:14

Да ти пикам на анализа ,ма цоно!
Направо ти повярвах, че барека е плащал по 2,38лв на калпак за гласовете.
Ти ебем и "института" и заключенията и анализите!
Твоя "институт" по нищо не се отличава от "института" на ефрем моллов. Обидинява ви външното финансиране и защитаване на антибългарски тези. Като бесни кучета върху българската снага и ръфате с настървение.

01.08 2014 в 13:10

Феномен е и незаинтересоваността ви към кражбите на другите партии.