Методи Андреев: Бокова кандидатура на България ли е или на ДС?

OFFNews 29 март 2016 в 10:48 5642 19

Методи Андреев: В България има сериозна непоносимост към кандидатурата на Бокова

В България има сериозна непоносимост към кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Това каза пред bTV бившият шеф на комисията по досиетата и настоящ депутат от ГЕРБ Методи Андреев. По думите му "стотици хиляди български граждани" са на това мнение. 

Андреев коментира екипа, който ще представя българската кандидатура, излъчен от Министерството на външните работи (МВнР). От 16 души в него осем са с обявена принадлежност към бившите тайни служби. "След като тези хора са били посланици и са прибрани в България, станали са директори на дирекции, защо те трябва да правят реклама на българката кандидатура. В България и по света има непоносимост към хора, които са служили на комунистическите тайни служби", обясни Андреев. 

Според него между мнението на политиците и гражданите има разлика в мненията и кандидатурата е един такъв пример. "Този щаб (за кандидатурата на Бокова, бел. ред.) поставя въпрос това кандидатура за генерален секретар на ООН на България ли е или на Държавна сигурност. Тази кандидатура разделя нацията", смята Андреев. По думите му проблемът с екипа за представянето на Бокова е в приемането им на запад. "Ако Бокова стане генерален секретар на ООН, вероятно част от тези служители, офицери и агенти от ДС, ще станат директори в ООН. Мислите ли, че това не влияе на нашите приятели на запад? Влияе, как да не влияе", коментира той.

Според Жельо Бойчев от БСП в работната група за представянето на Бокова работят професионалисти. "Имаме нужда да покажем че всички институции застават за кандидатурата на Ирина Бокова. 27 години след прехода се вади тази тема – за едни хора това е проблем, а за други не е", коментира депутатът. Той обясни, че нацията трябва да се обедини около големи цели и всички "трябва да се отнасяме с уважение". "Аз мисля, че по тази тема трябва да се гледа без емоция, водещ трябва да бъде националният интерес, а той за мен изглежда по този начин: госпожа Ирина Бокова е една много силна кандидатура, г-жа Ирина Бокова беше избрана за ЮНЕСКО, беше презибрана за втори мандат. Госпожа Ирина Бокова натрупа сериозен авторитет в работата си в тази световна институция, има възможността да има лични отношения и контакти със световните лидери, чието мнение е важно при този избор в момента. Като българи трябва да направим всичко възможно да бъде успешна тази кампания", каза той.

Кандидатурата на Бокова беше издигната от правителството на Пламен Орешарски през 2014 г. Макар че първоначално решението беше обявено от тогавашния лидер на опозицията Бойко Борисов, в правителството, оглавявано от него, решението беше препотвърдено

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews