Методи Андреев: Бокова кандидатура на България ли е или на ДС?

OFFNews Последна промяна на 29 март 2016 в 10:48 5111 19

Методи Андреев: В България има сериозна непоносимост към кандидатурата на Бокова

В България има сериозна непоносимост към кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Това каза пред bTV бившият шеф на комисията по досиетата и настоящ депутат от ГЕРБ Методи Андреев. По думите му "стотици хиляди български граждани" са на това мнение. 

Андреев коментира екипа, който ще представя българската кандидатура, излъчен от Министерството на външните работи (МВнР). От 16 души в него осем са с обявена принадлежност към бившите тайни служби. "След като тези хора са били посланици и са прибрани в България, станали са директори на дирекции, защо те трябва да правят реклама на българката кандидатура. В България и по света има непоносимост към хора, които са служили на комунистическите тайни служби", обясни Андреев. 

Според него между мнението на политиците и гражданите има разлика в мненията и кандидатурата е един такъв пример. "Този щаб (за кандидатурата на Бокова, бел. ред.) поставя въпрос това кандидатура за генерален секретар на ООН на България ли е или на Държавна сигурност. Тази кандидатура разделя нацията", смята Андреев. По думите му проблемът с екипа за представянето на Бокова е в приемането им на запад. "Ако Бокова стане генерален секретар на ООН, вероятно част от тези служители, офицери и агенти от ДС, ще станат директори в ООН. Мислите ли, че това не влияе на нашите приятели на запад? Влияе, как да не влияе", коментира той.

Според Жельо Бойчев от БСП в работната група за представянето на Бокова работят професионалисти. "Имаме нужда да покажем че всички институции застават за кандидатурата на Ирина Бокова. 27 години след прехода се вади тази тема – за едни хора това е проблем, а за други не е", коментира депутатът. Той обясни, че нацията трябва да се обедини около големи цели и всички "трябва да се отнасяме с уважение". "Аз мисля, че по тази тема трябва да се гледа без емоция, водещ трябва да бъде националният интерес, а той за мен изглежда по този начин: госпожа Ирина Бокова е една много силна кандидатура, г-жа Ирина Бокова беше избрана за ЮНЕСКО, беше презибрана за втори мандат. Госпожа Ирина Бокова натрупа сериозен авторитет в работата си в тази световна институция, има възможността да има лични отношения и контакти със световните лидери, чието мнение е важно при този избор в момента. Като българи трябва да направим всичко възможно да бъде успешна тази кампания", каза той.

Кандидатурата на Бокова беше издигната от правителството на Пламен Орешарски през 2014 г. Макар че първоначално решението беше обявено от тогавашния лидер на опозицията Бойко Борисов, в правителството, оглавявано от него, решението беше препотвърдено

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2016 в 16:46

Предубеден, некоректен и силно идеологизиран човек като Методи Андреев сега работи срещу решението на своя партиен лидер в ГЕРБ. Той не разбира, че: (а) работата за избиране на г-жа Бокова за ГС на ООН вече е приоритетна външнополитическа задача на държавата; (б) в екипа са включени онези професионалисти в МВнР, които са се оказали на нужните за кампанията постове в МВнР към момента на официалното обявяване на кандидатурата; (в) има значение само това доколко членовете на екипа са способни професионалисти по ООН; (в) такъв «смесен екип" ще може да осигури допълване на знанията и връзките на членовете му за лобиране в полза на кандидатурата; (г) като хора с различно образование, произход и опит, те ще могат взаимно да контролират качеството на своята работа, както е навсякъде в ООН!!; (д) всички дипломатически служители на такова работно равнище са департизирани (по закон!) и са служебно задължени да работят в полза на кандидатурата на България, която им плаща заплатите.

29.03 2016 в 14:32

Самият Инджев не заслужава коментар тъй като за него лично бе установена връзката му със службите на Държавна сигурност.

29.03 2016 в 13:32

Гнусно е, когато хора като Методи Андреев хвърлят кал върху хората. Жалки смешници, които никога няма да достигнат нивото на хора като Ирина Бокова. И не защото е дъщеря на баща си, а защото през последните години показа на целия свят, че може и знае как да работи и не случайно бе избрана за втори мандат. Хора като Андреев и Инджев ще си останат малки, жалки същества, от които никога нищо не ще зависи.

29.03 2016 в 13:08

Цялото външно министерство знае, че единственият човек, посочен от Ирина Бокова за ръководител на работната група, с ранг на Посланик за специални поръчения, е бившият министър на външните работи Соломон Паси. Това е ясна атлантическа кандидатура, която не е уважена от министър Даниел Митов. Всички останали назначения в работната група от служители на министерството са в нея по заповед на външния министър Митов. Умишлено се тиражира лъжа, излизаща от рамките на закона и йерархията, която има за цел да прехвърли отговорността за състава на работната група върху човек, който от 12 години не живее в България.

29.03 2016 в 12:47

Типично фашистка история.

29.03 2016 в 12:24

Точно пък ти ли бе Методи, който търгуваш с влияние и власт. СРАМ

29.03 2016 в 12:23

честито българи сега ще плащате за пиар на кандидата на Хуйло Ботоксовий !!!

29.03 2016 в 12:11

Драги ми Методи, да ти отговоря на въпроса "Бокова кандидатура на България ли е или на ДС?" - разбира се че е на ДС и тя като всички вас, продажните помияри в политиката и властта е от кохортата на КГБ - БКП - ДС еничарите, до кога да си повтаряме едно и също, толкова ли сте тъпи това "елита", че не можете да го разберете и запомните, червени боклуци сте и нищо не може да ви измие срама и позора на безроди предатели и унищожители на България, нищо!