Местан: Цинично е - Москва говори чрез Доган

OFFNews 09 декември 2016 в 14:30 4428 8

Снимка OFFNews / Сергей Антонов

Лютви Местан.

Говорит Москва! Чрез Доган! Няма нищо визионерско в прехваленото му писмо до директора на Руския културно-информационен център в София Павел Журавлев по повод награждаването му във връзка със сътрудничеството между Руската федерация и България в областта на духовното сближаване на двата народа.

Това пише председателят на ДОСТ Лютви Местан в анализ, посветен на писмото на Доган.

Местан е на мнение, че "това писмо е най-примитивна и цинична апологетика на Русия, която днес се явява в образа на брутален военен окупатор на суверенна територия на Украйна – Крим. Да определиш един агресор, осъществил най-грубото погазване на международното право в съвременната европейска история като „Алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб“, е, меко казано, цинично. Нищо ново. В Догановите „визионерски анализи“ през годините Русия винаги е присъствала с позитивен знак, но някак си по-предпазливо. Тя е била „реалност, с която трябва да се съобразяваме“ или „възраждаща се сила, която ще се наложи, ако е необходимо, силово“ и пр. Новото е в стилистиката на главните букви, с които са декорирани хвалебствените епитети „Широката Руска Душа“, „Голямата Руска Земя“, „геополитически Баланс“, „Алтернатива“.

"Тук маските вече са захвърлени и „полетите“ на слугинската мисъл достигат неподозирани „висоти“. Става ясно колко основателни са били аргументите на „Ню Йорк Таймс“, който преди две години в своя публикация нарече ДПС една от проруските партии в България. Оказва се, че това не е никакъв мит, а жестока реалност - и като генезис, и като непроменена и непроменима същност на тази партия." - категоричен е председателят на ДОСТ.

Според Местан, "целта на сарайските хвалебствия е ясна – властта. Понеже се очаква ляво управление, тотално дискредитираната в очите и на собствените си избиратели, и на българските граждани ДПС търси пътя за участие в евентуална управленска коалиция. Това може да бъде осигурено единствено от кремълските покровители на Доган. По тази причина „трогнатият“ от наградата не пести комплиментите си. С охота се цитира Путиновото „Русия няма граници“, а Москва е „Алтернатива“. Алтернатива на кого и на какво? На НАТО, на международното право! Що за визионерска мисъл е тази, която вижда във военната окупация на чужди територии „Алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб“? Това наистина е нонсенс и тривиално унизително слагачество в името на поредното корупционно-олигархично участие в управлението. Политическа низост. Издевателство с геостратегическия цивилизационен избор на България."

Председателят на ДОСТ констатира, че "ДПС се връща към проруските си корени. Този път без свян, без либерална и атлантическа мимикрия. Освен това „либералното статукво“ е „срутено“, неолиберализмът е „провален“, „либералните послания не вършат работа“ и „няма такова нещо като свобода, отговорност и толерантност“.

"Ако е така, какво прави ДПС в Либералния Интернационал и в АЛДЕ, какво правят евродепутатите им във Фракцията на либералдемократите в ЕП? Въпросът е и към Жули Миновес, Ханс Ван Баален, Ги Верховщадт и сър Греъм Уотсън. „Жить стало лучше, товарищи. Жить стало веселее!“…" - завършва анализа си председателят на ДОСТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови