Местан: Никога няма да призная, че съм етнически българин

OFFNews 07 ноември 2017 в 09:26 12041 6

Снимка Ладислав Цветков, бТВ

Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец. Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв. 

Това заяви лидерът на ДОСТ по бТВ по повод декларацията на партията, в която поиска България да признае турско малцинство у нас, както Албания призна българско. 

Местан посочи, че концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, е философията на т.нар. Възродителен процес. Това означава, че всички сме етнически българи. Това никога няма да призная, категоричен бе Местан, но подчерта, че твърдо е против сепаратизма. 

В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава. Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание естествено е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса, обясни Местан. 

Той посочи и, че няма турско гражданство и не е имал намерение да има друго гражданство освен българското. 

Нито едно малцинство няма да престане да съществува, ако не е признато от конституцията, подчерта още Местан.

Моите деца като етнически турци нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език. Съзнателно говоря с тях и на български, за да мога да ги науча на официалния език, но поех и родителската отговорност да им дам това, което българската образователна система не им даде – да говорят и майчиния си език. 

Лютви Местан отрече ДОСТ да се финансира от Турция.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

07.11 2017 в 13:44

Албания призна българско малцинство, за да не се налага да признава македонско. Всяка балканска държава се опасява да има малцинствени групи от съседни държави. Затова са били големите размени на население едно време. Спокойно може да му се признае на Местан туркменистанско самосъзнание.

8167

5

mimitooooo

07.11 2017 в 12:46

Хубаво, да си ходи в Турция. Какво мрънка и се оплаква, какво било в България, как бил дискриминиран?

15914

4

поп Дръвчо

07.11 2017 в 12:31

"Възродителният процес" приключи преди повече от 25 години. Няма ли кой да напомни това на Местан?

Или става дума за чисто медицински проблем (неврологичен) и тия 25 години са изчезнали от съзнанието на партийния лидер?

77927

3

El Commandante

07.11 2017 в 11:46

Българския Пучдемон.
Скоро в Белгия.