Каракачанов призова за обвинения срещу Местан, защото искал турско малцинство у нас

OFFNews 05 ноември 2017 в 14:11 7103 2

Каракачанов призова за обвинения срещу Местан, защото искал турско малцинство у нас

Снимка БГНЕС, архив

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов призова прокуратурата да се самосезира заради декларация на партия ДОСТ и да подведе лидера на партията Лютви Местан под наказателна отговорност. Причината е исканото от партията признаване на турско малцинство в страната. 

"Аз се надявам прокуратурата да се самосезира от подобни изказвания и да подведе г-н Местан под наказателна отговорност. Той би следвало да е прочел Конституцията на Република България, в която много ясно пише, че България не познава колеткивни малцинствени права, а индивидуалните човеши права. В българската Конституция са регламентирани и гарантирани правата на всички български граждани без разлика от тяхната религиозна и етническа принадлежност, без разлика от пол и муществен ценз, това е поредната провокация", заяви Каракачанов в интервю за БНР. 

Той обясни, че не може да се прави аналогия със Сърбия, чиято конституция признава съществуването на малцинствени групи.

Каракачанов коментира и търканията с колегата му от Обединени патриоти Валери Симеонов. Двамата имат различни виждания за това трябва ли дас е отделят повече пари за отбрана. На последното заседание на правителството вицепремиерът Симеонов заяви, че предпочита тези пари да бъдат дадени за увеличение на заплатите в държавната администрация.

"Не смятам, че трява да се върши нещо, за сметка на друго нещо. Защото не можем да продължаваме да пренебрегаме нуждите на въоръжените ни сили и в с къщото време да искаме да имаме армия, която да защитава страната, особено във времената, в които живеем", каза Каракачанов и допълни, че не може да не бъдат отделени допълнително средства за армията.

Той коментира, че с Валери Симеонов са на различно мнение, защото "в края на краищата сме от различни партии". 

В новия бюджет има сто милиона за увеличаване на заплатите на военнослужещите. Средствата в бюджета са определен размер, няма как да ги направиш повече. Но не смятам, че трябва да пренебрегваме нуждите на въоръжените сили. Светът не става все по-опасен, има все повече предизвикателства за националната сигурност, допълни той. 

Той коментира и искания от БСП и ДПС вот на недоверие. "Правителството беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти. В този смисъл позицията на БСП и ДПС не е нова. Те трудно приемат избора на българските граждани и смятат, че нещо априори им се полага. Работа на опозицията е да прави вотове на недоверие. Нейно право е. Това е заложено в конституцията на страната, както и в правилника на НС", каза Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови