Местан към Иванов: За година и половина предложихте едно голямо нищо

ОFFNews 16 декември 2015 в 12:56 3209 2

"За година и половина какво реформаторско имаме - едно голямо нищо. Това трябва да бъде запълнено от новия правосъден министър".

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан след приемането на конституционните промени на трето четене, като се обърна и лично към подалия оставка правосъден министър Христо Иванов.

"Фактът, че след като не мина предложението ви за съотношението на квотите, тогава си подадохте оставката, а колегите от ДСБ напуснаха, означава, че целта ви не е била съдебната реформа или конституционната промяна. Партийният егоизъм се прицелва в определени персони с цел персонално овладяване на част от съдебната власт. Вие сте се целили да имате своя Филчев, но не такъв, какъвто се случи, а такъв какъвто си го представяхте или бяхте планирали лабораторно преди 19 години", каза още Местан.

Той обвини Иванов, че прилага двоен стандарт към съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Ще приложите ли същия принцип спрямо колегията на прокурорите и следователите. Ще ми кажете, че няма, но го чувам всеки ден, защото казвате, че има различни стандарти за устройство, несменяемост, независимост на съдиите и прокурорите. Да, различни са стандартите в Европа, предвид на тяхната различна функционалност в процеса", каза още Местан.

„Чувам вашия глас, гласа на протестиращите съдии. Те казват нещо много просто. Искаме истинска независимост на съда, на съдията. Ако се беше приело вашето предложение за квотите, щеше да значи, че ще имаме пряк парламентарен контрол върху магистратите прокурори, което е накърняване на принципа на независимостта на съдебната власт“, заяви Местан.

Той каза още, че предложението на Иванов за разпределението на квотите е "болшевизъм, който се проявява в своята дясна редакция".

Лидерът на ДПС отново призова за свикване на Велико Народно събрание. По думите му то е необходимо за "по-дълбоки реформи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!