Ексклузивно Исторически момент: Зелена светлина от парламента за сваляне на ветото на Северна Македония

Местан иска да върне ДОСТ в активната политика: Доган се проваля на втори избори

OFFNews Последна промяна на 12 април 2021 в 09:45 5359 0

Седмица след парламентарните избори, въпреки обявените данни и по райони, с малки изключения анализаторите не успяха да дадат що-годе вярна оценка за резултата на ДПС. Зомбирани от клишето за добре организираното, почти военизирано, с твърд и послушен избирател ДПС, анализаторите така и не са видели ускорената ерозия на традиционната електорална база на тази партия, която тя компенсира с агресивно купуване на гласове в райони, където не живеят турци и мюсюлмани или делът им спрямо общото население е в границите на 0,1% до 0,3%. 

Това твърди лидерът на ДОСТ Лютви Местан в свой анализ за резултатите на ДПС на изборите. Той уточнява, че е провокиран от "абсолютно несъстоятелните твърдения", че ДПС са взели само толкова гласове, колкото им трябват. От повече нямали нужда и затова ги били дали на Слави Трифонов, пише Местан. 

В анализа му на вота за ДПС се казва: 

Доган се проваля на два последователни парламентарни вота. През 2017 г. ДПС реализира исторически най-слабия си резултат от 1990-та година насам. На последните избори резултатът е още по-лош. Заключението е вярно независимо от факта, че Сараите формално качват 20 000 гласа в сравнение с 2017 г. - от 315 000 на 335 000. 

Сериозният анализ на вътрешната структура на вота, т.е. на (как беше?) "морфичния резонанс на избирателя", очертава една далеч по-тъжна и грозна картина. И ако трябва да продължим с „философемите" – резултатът от 04.04.2021г. очертава дълбока асиметрия между:

Първо - лек количествен ръст; Второ - ускорена качествена загуба на традиционен избирател. Откъде идват гласовете на този лек количествен ръст? Имам лоша новина за Доган – не идват от ДОСТ! 

Прилагам сравнителна таблица с резултатите на ДОСТ и ДПС (2017г.) и само на ДПС (2021г.) в 13 избирателни района, които формират около 80% от вота за ДПС.

ДОСТ не се регистрира за тези избори, но над 100 000 нейни избиратели от 2017г. не се върнаха и няма да се върнат в ДПС, защото разочарованието им отдавна е преминало в истинско отвращение. Затова и тези 4600 гласа повече в Кърджали не са от местните хора, а по линия на избиратели, дошли с автобусите от Бурса, Измир, Истанбул и Тракийската част на Република Турция, за да упражнят конституционното си право на глас. Въпреки тази подкрепа от Турция за пръв път от 31 години насам ДПС има само 3-ма депутати от Кърджали. Символично губи четвъртия. Обяснението е просто, но болезнено – след създаването на ДОСТ ДПС губи огромна част от традиционния си избирател и гласовете от Турция не могат да компенсират тази загуба. Стратегическият принос на ДОСТ, останал неоценен от анализаторите е, че възпита в довчера монолитното електорално тяло на ДПС такава култура на отговорно, алтернативно гласуване, която дава своите плодове дори когато ДОСТ не е пряк участник в едни или други избори. Кризата в ДПС произтича от друго. В общността на турците и мюсюлманите текат естествени процеси, които ДПС не е в състояние да спре. Появява се критична маса младо поколение, което отхвърля ярема на Сараите и търси алтернативно, истинско демократично политическо представителство.

Това с особена сила важи за избирателите, потърсили прехраната си на гурбет в Западна Европа. На тези парламентарни избори ДПС получи едва 3% подкрепа от над 100 000 икономически мигранти в Европа от етнически смесените райони.

Романтичният период, когато турците и мюсюлманите гласуваха безкритично и безалтернативно за ДПС, остана безвъзвратно в миналото. За да компенсира естествения отлив на традиционен избирател и в отчаян опит да запази политическата си тежест и задкулисна власт, без които са невъзможни корупционните му схеми, бизнес-крилото на Сарайското ДПС разработи стратегия за разширяване на дела на купения вот. По показател купени гласове ДПС безспорно е най-успешната партия. В това отношение дори ГЕРБ са просто аматьори.

Прилагам още една сравнителна таблица, която показва как се променя вотът за ДПС в определени райони, в които не живеят етнически турци и мюсюлмани или техният брой спрямо общото население е незначителен. Сравнението е между последните парламентарни избори (2021г.) и първите избори от 1991г. - 1994г. 

Т.е. само в тези пет области делът на купения вот се равнява на два депутатски мандата. С това купеният вот за ДПС далеч не се изчерпва. Наблюдаваме го и в други избирателни райони като Стара Загора, Пазарджик, Ловеч, Хасково, Плевен, Варна, Сливен, Пловдив град, Русе, Ямбол, София област и пр. Особено показателни са примерите със Стара Загора, Пазарджик, Плевен и Ловеч.

От 1990г. до 2009г. с изключение на Варна това са избирателни райони, в които ДПС събираше подкрепа от традиционни избиратели в границите от 3 до 5 хиляди гласа, за разлика от последните избори, например в Стара Загора, където гласовете от средно 4 000 се увеличиха на близо 18 000. Същата картина се отнася и за Пазарджик, както и за Ловеч, Плевен, Хасково и др. макар и не в такива драстични мащаби.

На другата крайност стои Кърджали, където подкрепата за ДПС през първите години на прехода достигаше до 70–80 хиляди гласа, а сега се сви наполовина. С други думи, възникналата през 1990г. като политическа партия ДПС, през последните години завърши процеса на трансформирането си в откровен корупционно-корпоративен субект, който все повече ще разчита на купени гласове. Като извадим близо 40 000 гласа от Турция (когато са за ДПС, тези гласове не са намеса във вътрешните работи и не застрашават националната сигурност на България), и близо 100 000 купени гласове, политическата база на ДПС от гледна точка на традиционен избирател се е свила под 200 000 гласа при над 1 милион български граждани – етнически турци и мюсюлмани. Останалите търсят своето истински демократично алтернативно политическо представителство.

За съжаление, системните български партии от демократичния спектър все още не са осмислили стратегически необходимостта да интегрират тези български граждани. Демократична България и Републиканци за България направиха стъпки в правилна посока, но, за съжаление, те бяха твърде плахи. Затова значителна част от разочарованите от ДПС изразиха протеста си с негласуване. Техният демократичен ресурс следва да бъде активиран и затова отправям призив към всички учредители, членове и симпатизанти на ДОСТ да възобновим активната си политическа дейност. Нямаме морално и политическо право да оставим ДПС сами в политическото поле на етнически смесените райони.

Отправих заслужена критика към тези, които безпринципно пристанаха на ГЕРБ – стратегическия партньор на крайните националисти, но не съм казал лоша дума за тези, които въпреки решението ми да подкрепим Демократична България, се включиха в листата на Цветан Цветанов и в листите на други партии на протеста.

Подавам повторно ръка на всички, които по една или друга причина бяха огорчени или обезсърчени, отново заедно и с общи усилия да дадем отпор на Сарайската корпорация, защото няма знак за равенство между ДПС и турците и мюсюлманите в България, нито пък етнически смесените райони са запазена политическа територия на тази партия. ДОСТ вече го показа. Остава да го разберат и останалите български демократични партии, завършва Лютви Местан. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови