Местан: И български политици използват израза за майчиния език и родината

OFFNews Последна промяна на 11 април 2016 в 16:38 2926 8

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан коментира, че и български политици използват израза за майчиния език и родината.

Той даде пресконференция в Народното събрание по повод реакциите след вчерашното изказване на учредителната конференция на ДОСТ на зам.-председателя на турската Партия на националистическото действие Семих Ялчън. Тогава Ялчън заяви, че "където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина".

Днес Местан отговори на нападките, като заяви, че подобни изказвания са правени и от български политици.

"България е там, където има и един българин, съхранил българския дух", е казал преди години в Украйна Сергей Станишев в качеството си на премиер. А през 2010 г. тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов е заявил, че "България е там, където се говори български език", отбеляза лидерът на ДОСТ, цитиран от БТА.

По думите на Местан в изказването си вчера турският политик е използвал метафора за "езиковия, гласния флаг на майчиния език и където той се чува, там е и родината".

Според него външната политика на България спрямо българите в чужбина стъпва на същото разбиране - българското духовно пространство е много по-широко от териториалните граници на българската държава. Аз споделям тази политика като правилна, посочи той.

"Никой от нас не може да носи отговорност за това, което гости на форума биха изразили като позиции", коментира още доскорошният лидер на ДПС.

Той каза още, че появата на партия ДОСТ е една "много добра новина за България и за българската демокрация", защото "ще бъдем откровено патриотична, българска партия".

Местан каза още, че новата партия не е нито изкуствено образувание, нито политически инженеринг." ДОСТ ще се опита да разгърне новата концепция за модерния граждански патриотизъм като антипод на езика на омразата, който чуваме от крайния национализъм в България", отбеляза Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2016 в 21:09

Странно е на апелите към европейски либерализъм и евроатлантизъм да пригласят колеги от официалната турска власт, както и турските националисти, нямащи нищэ общо с кое да е от двете. Еднакво нелепо ако и да бяха турските социалисти или кюрдите. Ами то други в ТР няма. Разбирате ли колко е драматично положението на изток? Същата кочина като в Русия.

11.04 2016 в 18:56

До тук добре-всички сме против новата партия на местан-агент "павел"...А другата турска партия на доган-агент "сава"?Да не би да я смятате за българска и патриотична?...Агенти на ДС.На никого нямам доверие...това е новата театрална постановка на ДС!

11.04 2016 в 18:41

Най - много се говори турскив Диарбекир.

В грешка си Toro. Диарбекир и населена преобладаващо с кюрди. Като им заговориш на турски и започват да те гледат странно.
Абе все едно си в някое забутано село в Делиормана (Лудогорието) и се опитваш да питаш къде е селския магазин и дали продават вода в него.

За владо зидаров - Ма спрете да го отразявате тоя ибрик. Просто спрете и той ше умре медийно. После и физически.

11.04 2016 в 17:44

Така изречено от него излиза, че той не е български политик. Какъв е тогава!? Щом не е български политик да отива в страната която представлява!

11.04 2016 в 17:19

Този дали ще вземе 1%?

11.04 2016 в 17:10

Най - много се говори турскив Диарбекир. Там е твоята родина, боклук орязан...

11.04 2016 в 17:10

Най - много се говори турскив Диарбекир. Там е твоята родина, боклук орязан...

11.04 2016 в 17:09

Най - много се говори турскив Диарбекир. Там е твоята родина, боклук орязан...