Менко Менков: Проверката във ВКП не е за злоупотреба с власт, а за бележката със заплахи до Гешев

Няма никакъв гейт, защото няма престъпление, каза адвокатът на Борисов за делото "Барселонагейт"

OFFNews 25 май 2023 в 14:46 2040 2

Менко Менков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Менко Менков

Проверката във Върховната касационна прокуратурата се различава от изнесеното съобщение за злоупотреба с власт. Тя е за напечатаното на компютър обръщение, което главният прокурор Иван Гешев показа.

Това заяви адвокатът на лидера на Бойко Борисов - Менко Менков, който обясни, че Борисов е разпитвам за "обръщението, в което се говори за скали и Мечо Пух".

На 15 май главният прокурор даде изявление, в което обяви, че е получил послание да си подаде оставката, а седмица по-късно показа въпросната бележка по време на поредната пресконференция в Съдебната палата. 

По-рано днес от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Борисов е извикан по сигнал за злоупотреба с власт и допълниха, че не са верни твърденията, че ще дава обяснения по стари сигнали. 

Прокурорите, пред които са дадени сведенията, са обяснили, че не знаят за прессъобщението.

Адвокатът на бившия премиер посочи още, че няма как Борисов да е обещавал посланически постове, защото посланиците се назначават от президента Румен Радев.

Стана ясно, че един от въпросите към Борисов е бил: "Искал ли си оставката на Гешев".

"Борисов никога не е искал оставката на Гешев. Дори да я е искал, не е престъпно деяние", каза адвокатът.  Менков допълни, че не се притесняват от последващи действия. 

За първия разпит - в Софийска градска прокуратура, по делото "Барселонагейт" адвокатът на лидера на ГЕРБ заяви, че няма никакъв гейт, защото няма престъпление.

"Ако имаше, много отдавна властите там щяха да започнат разследване. Преди повече от 2 години испанската прокуратура се е произнесла, че няма никакво престъпление. Бойко Борисов вече давал 2 пъти обяснения по това разследване, което е на 4 години", каза Менков.

По думите му въпросите винаги били едни и същи - дали познава някого. Според него вероятността Борисов да стане обвиняем по това разследване е нулева. Лидерът на ГЕРБ бил ходил там само в ролята си и на кмет, и на премиер.

Адвокатът каза още, че бившият премиер няма къща в Барселона, а въпросите в СГП са били на база медийни публикации.

Стана ясно и, че Борисов е питан дали познава някой от шестимата членове на Прокурорската колегия към ВСС, които внесоха предложение за предсрочното освобождаване на Гешев. 

"Той не познава нито един и няма как да им е оказал натиск. Беше питан и за това.

За съобщеното от прокуратурата започнато разследване за изнесени големи суми пари с Авиоотряд 28 Менков определи информация като "изключителни нелепици".

"За да пътува Авиоотряд 28 с определено длъжностно лице, трябва да е официално посещение. Не го питаха за този сигнал. Това са измишльотини и клеветнически твърдения", каза още адвокатът на Бойко Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

25.05 2023 в 16:46

Ако въпросите са "Имаш ли къща в Барселона? Познаваш ли някой от ВСС?" това е интервю, а не разследване!

17439

1

мнение от IP

25.05 2023 в 16:44

Ама то Борисов бил чист като сълза. А пък ние какви сме мнителни....Записи, пачки, кюлчета, миска, къща сме си ги измислили. То как да има престъпление, като няма истинско разследване?!?
 
X

Да помогнем на украинските деца!