Меглена Кунева: От магистратите зависи икономиката ни и влизането в Шенген

ОFFNews Последна промяна на 10 декември 2014 в 19:43 3035 2

Меглена Кунева

"Нашите магистрати трябва да разпознаят задачата и да знаят, че те са тези, от които зависи и икономиката на страната, и репутацията на страната навън и влизането в Шенген". Това каза в ефира на БНТ вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. 

По думите й някои от страните членки искат допълнително уверения за това, че в България има върховенство на закона и действаща съдебна система. 

"По отношение на Шенген и умението да се пазят външни граници за ЕС, каквито ще са България и Румъния, ние имаме един и същи напредък", заяви вицепремиерът.

Тя допълни, че това е мнение както Европейската комисия, така и на Европейския парламент. 

Според Кунева обаче на България за съжаление й се е "изплъзнал успехът в съдебната система".

По отношение на скандалите със системата за случайно разпределение на делата вицепремиерът посочи, че няма нищо чудно в искането на оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото той е в ролята на правителството на съдебната система. 

"Липсва отчетност, контрол, санкции и разпознаване на отговорността. Когато проблемите са структурни и системни, те не се решава, като се махнат един хора и се сложат други. Това ще стане със съдебната реформа и е важно тя да следва своя ход", обобщи Меглена Кунева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2014 в 03:29

Кунке ма, нали като стане Шенген, тука изобщо няма да остане население. Тогава на кого ще декламираш сладки речи? Или пенсийката от ес ти стига, а?

11.12 2014 в 01:39

Кунке това е супер новина значи Боко пак ще реже лентички, докато затъваме в дългове! А нещо за санирането на панелки не казаха ли? Завършвайте ги и тях и заместваме Брюксел.