Медицинските хеликоптери: Държавата ще плаща само за спешни случаи, при загубени в планината - не

Ружа Райчева 06 януари 2023 в 12:26 4554 2

Транспортният министър Христо Алексиев в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Транспортният министър Христо Алексиев в пленарната зала

Държавата ще плаща за спешна медицинска помощ по въздух, но не и за използването на медицинските хеликоптери за планинско спасяване, обяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев в кулоарите на парламента, коментирайки прогреса на правителството за закупуването на медицински хеликоптер.

"Медицинската помощ по въздух е различно от търсене и спасяване - това се заплаща. Не можем за всеки загубил се в планината да пращаме хеликоптер, който да го спасява с парите на данъкоплатците", каза Алексиев.

В момента тече обществено обсъждане на проекта за закупуване на медицински хеликоптери. По-рано днес директорът на Държавния авиационен оператор Златко Златков прогнозира, че най-вероятно България няма да има медицински хеликоптер до края на годината. На този фон Алексиев обяви, че се надява България да може да осигури хеликоптери в рамките на близките месеци: 

"16 януари е крайният срок за подаване на документи. На 17 януари ще оценим колко оферти сме получили. Надявам се България да може да осигури в близките месеци медицински хеликоптер, за да почне тази дейност."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

06.01 2023 в 14:45

Само да доуточня: ако някой изпадне в беда в планината, няма помощ. Ако КУРнела или банкянския простак получат стомашно разтройство, това ще е "спешен случай"!

345

1

Джендо Джедев

06.01 2023 в 13:04

"Медицинската помощ по въздух е различно от търсене и спасяване - това се заплаща. Не можем за всеки загубил се в планината да пращаме хеликоптер, който да го спасява с парите на данъкоплатците"

Нормално, навсякъде спасителните операции се плащат или от джоба на пострадалите, или от застраховката им (ако имат такава). Само не става ясно защо "държавата" трябва да плаща медицинската помощ по въздух. Не е ли редно да се плаща от НЗОК?
 
X

Подкастът на OFFNews