Машинното гласуване върви наникъде

OFFNews 11 февруари 2018 в 19:45 5854 0

За втори път осъдихме ЦИК и така разбрахме как няма да въведат машинно гласуване в България! - това написа във Фейсбук бившият депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров, който заедно със своите колега Петър Славов и Методи Андреев водят дела срещу Избирателната комисия за машинното гласуване.

По силата на новия изборен кодекс от 2014-та машинно гласуване следваше да бъде реално въведено във всички секции за изборите за народни представители през м. март 2017 г. Неподготвеността на ЦИК и изпълнителната власт обаче, осуетиха спазването на волята на законодателя и създадоха опасен прецедент на нарушение на действащото законодателство от администрацията, и то след постановено съдебно решение на Върховния административен съд, даващо императивно тълкуване на законовите норми за възможност за реализиране на машинно гласуване във всички избирателни секции като задължителни за последните парламентарни избори.

"Заедно с Peter Slavov и Методи Андреев поискахме по закона за достъп до обществена информация от ЦИК да отговорят какви действия са предприели за изпълнението на закона и въвеждането на машинно гласуване. Отказаха да отговорят. Принудихме се да заведем дело, което спечелихме в тази му част", написа Димитров.

От ЦИК му отговорили, че поискали от Министерство на финансите 50 млн. лева и до момента нямали отговор.

"Очевидно нямат и намерение да правят нещо допълнително. Смятат да чакат и като дойдат следващите избори да кажат, че няма време за организиране. Формално са поискали средства, не са получили и какво да правят повече?! Сумата от 50 млн. лева изглежда твърде голяма за закупуване на машини и остава съмнението, че е поискана голяма сума, за да не бъде получена. Изглежда, че правителството и ЦИК заедно са решили да не спазват изборния закон", написа още Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови