Машинното гласуване на местния вот е под въпрос

OFFNews 18 август 2023 в 09:16 1986 3

Росица Матева

Снимка БГНЕС

Росица Матева

Машинното гласуване на местните избори през есента е под въпрос, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

В интервю за БНР тя изрази съмнение, че ползваните досега машини ще сработят за местния вот, тъй като не са настроени за това.

Когато са купувани тези машини и когато е сключен договорът за доставката им и на софтуера през февруари 2021 г., не е предвидено гласуване на местни избори с машини, стана ясно от интервюто.

"В момента се водят разговори как ще бъде надграден този софтуер, за да може да бъде използван за общи местни избори. На места в тези избори ще се гласува с четири бюлетини. В Изборния кодекс не беше предвидено да се гласува на местни избори с машинно гласуване, когато то беше въведено като начин на гласуване. Сега ще трябва да се ползват тези машини, но този софтуер - с него не е предвидено такова гласуване, трябва да бъде надграден. Тези избори са доста сложни", заяви Матева.

Матева е на мнение, че поне 14 дни трябва да има между двата тура на изборите, за да може вторият тур да се подготви спокойно.

Тя напомни, че според Изборния кодекс са задължени да има създадено звено "машинно гласуване" към ЦИК. "Още миналата година се опитахме да попълним състава на това звено, но тогава не се появиха кандидати", посочи тя. Според нея възможна причина за това е предвиденото ниско заплащане. Такива специалисти в частния сектор получават доста по-високо заплащане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

18.08 2023 в 13:34

Стига с тия номера бе. Два месеца преди изборите се сетиха, че софтуера не става.
Администрацията прави всичко по силите си да остави страната ни в кочината в която живеем от десетилетия. Герб/дпс/бсп постигат висшата си цел - да се окопаят в местната власт за още четири години поне. Продажно племе сме - продаваме себе си.

14469

2

случайно прочетох

18.08 2023 в 12:04

На тая ѝ е трудно и да се среши....
Няма проблем да се промени софтуерът.

"..според Изборния кодекс са задължени да има създадено звено "машинно гласуване" към ЦИК." Аман от раздуване на администрацията!

2550

1

alfakentavur

18.08 2023 в 11:05

С други думи - още при миналите избори, когато направиха всичко възможно да спънат машинното гласуване, директно са отрязали машинното на тези избори :)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки