Машините за вота не са платени, 78 още се пазят в полицията

Има проблеми с изпълнението на договора от "Сиела Норма", обяви говорителят на ЦИК Росица Матева

OFFNews 13 май 2021 в 09:45 3507 0

Централната избирателна комисия ще проведе среща с доставчика на машините за гласуване - "Сиела Норма", за да разбере защо предишната ЦИК не е платила за тях и държавата не ги е придобила. 

Има проблем с изпълнението на договора със "Сиела Норма", за който договор бяха заделени малко над 43 милиона лева. 78 устройства са били изпратени по ЕКОНТ от доставчика до РИК, но без санкция на ЦИК, и сега се пазят в областни управления на МВР. 

Това заяви по бТВ говорителят на ЦИК Росица Матева. По думите й доставчикът не е представил всички документи. 

"На нас ще ни трябва всяка машина от доставените в страната за вота на 4 април. Предстоят и частични избори и ще трябва да установим всяка машина къде се намира", допълни Матева. 

ЦИК очаква данни от "Информационно обслужване" в колко секции в чужбина са гласували над 300 избиратели, за да се определи броят на устройствата, които трябва да се купят и изпратят зад граница. 

Матева обяви още, че ще бъде направена мащабна кампания в цялата страна с демонстрации как се гласува с машините преди 11 юли, както и изчисления колко души гласуват за час машинно, за да се прецени в кои секции ще са нужни повече от една машини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови