Маркет Линкс: ГЕРБ-СДС първи, Продължаваме промяната получава около 11% при избори сега

Вотът "2 в 1" стимулира избирателната активност, 77 процента ще гласуват при 14 на сто отказали

OFFNews 22 септември 2021 в 20:05 7829 3

Коалицията ГЕРБ-СДС покачва резултатите си и е първа политическа сила при избори днес. Партиите на Бойко Борисов и Румен Христов биха получила 22,5% от гласовете.

Това показва последното социологическо изследване на "Маркет Линкс" със съвместно с бТВ финансиране. Изследването е проведено сред 1076 души над 18 г. в периода 14-20 септември 2021 г. по метода на пряко лично интервю и онлайн анкета.

БСП е втора с 14,5 процента, следвана от "Има такъв народ" с 13,5 на сто, "Демократична България" с 11,9% и формацията на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" с около 11 процента. Но всяка от тези формации има потенциал да стане втора политическа сила, отбелязват социолозите. 

Според тях формацията на двамата бивши министри черпи ресурс от повечето политически партии, без ДПС, но взема гласове също и от негласувалите на последните избори.

ДПС остава шеста с 9,8 на сто от гласовете, става ясно от проучването.

Влизането на "Изправи се БГ! Ние идваме" е под въпрос, тъй като коалицията е загубила част от подкрепата си и е в рисковата зона около 4%. Под 4-процентовата остава и в „Възраждане“ на Костадин Костадинов, който днес бе издигнат от партията си за кандидат за президент.

Изборите „2 в 1“ за държавен глава и 47-о Народно събрание стимулират избирателната активност, показват още резултатите. Общо 77% от запитаните отговарят, че ще гласуват, а 14 на сто – няма да отидат до избирателните секции на 14 ноември. 9% все още се колебаят.

Проучването на "Маркет Линкс" е финансирано и реализирано съвместно с бТВ. То е проведено сред 1076 лица над 18 г. в страната в периода 14-20 септември 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството