Маринов ще стане министър, само когато президентът подпише указа, заяви Борисов

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2018 в 11:23 47310 2

Маринов ще стане министър, само когато президентът подпише указа, заяви Борисов

Когато президентът подпише указа за Младен Маринов, тогава кандидатурата ще бъде предложена в Народното събрание.

Така премиерът Бойко Борисов коментира за първи път казуса с освобождаването на главния секретар на МВР, за да бъде назначен за министър на вътрешните работи. 

"Младен Маринов не иска да е главен секретар, а министър – както от командващ ВВС искаш да станеш президент", коментира Борисов, намеквайки за Румен Радев.

Той обясни, че Маринов е поискал сам да освободи поста, заради което не е необходима съгласувателна процедура.

„Логиката ми е била, че когато един човек направи воляизявление, че не иска да е на дадения пост, съгласуването е формално”, заяви Борисов, цитиран от "Фокус", и допълни, че ако например американския посланик Ерик Рубин не иска да е на този пост, каквото и да се съгласува, той иска да си отиде и да стане министър.

„Както от командващ ВВС искаш да станеш президент. Кой да те спре? По тази логика тогава можеше да не го освободим. Но главният секретар иска да стане министър. Какви мотиви да напишем? Моля, подпишете, защото той иска да стане министър. Добре, ще напишем това”, обясни премиерът и заяви, че по тази причина счита, че всичко е формално.

„Затова взехме решение, приехме оставката на Министерски съвет и я изпратихме на президентството. Ако аз съм предложил един нов главен секретар в този документ съм в тотална грешка. Ние не сме предложили нов главен секретар, а казваме само – подпишете, за да може в четвъртък да стане министър и да спре политическата криза. Трима министри чакат да бъдат освободени. Това ми е била логиката”, каза още Бойко Борисов.

По думите му никой не е подценен в случая.

„Новият главен секретар ще бъде съгласуван и назначен при съгласие с президента”, поясни той. „Аз не мога да спра Младен Маринов да не иска да е главен секретар, ако президентът може, да го спре. Но не формално, като не му разписва, а да го убеди да остане. Има началници на кабинети, които работят с тези писма. Ако някой се е забавил, сгрешил или неточно попълнил - извинете се, кажете, че не сте имали такъв умисъл”, заяви Борисов.

„Казал съм на парламентарните ни групи докато не се разпише указът да не го вкарваме, за да не предизвикваме втора буря. Когато президентът се убеди, че Младен Маринов не иска да е главен секретар и подпише указа, тогава кандидатурата му за министър на вътрешните работи ще бъде предложена в парламента. Е, аз ли водя война? С кое? Винаги съм уважавал институцията и хората в нея”, добави премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12696

2

Санд

18.09 2018 в 16:25

От къде да го намерят?

11671

1

безпартийна

18.09 2018 в 12:27

Маринов не иска да е главен секретар. Чудесно, защото той и е некадърен за този пост. Но да става министър, защото иска това, е пълен абсурд. Г-да управляващи, намерете си по-компетентен за министър, който освен това да не е оплетен в зависимости.