Марешки заподозря, че искането на имунитета му е атака от 'двамата изверги в правителството'

OFFNews 08 ноември 2018 в 11:33 2060 0

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заподозря, че за искането за сваляне на имунитета му стои атака от вицепремиерите и съпредседатели на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Марешки и двамата депутати от "Воля" - Кръстина Таскова и Пламен Христов са обвинени в изнудване. Днес главният прокурор поиска имунитетите им заедно с тези на още трима народни представители - един от ГЕРБ и двама от БСП.

Пред журналисти Веселин Марешки обяви, че първоначално бил готов да си даде имунитета, но после размислил. Тримата от "Воля" не се чувствали виновни. Искали първо да разберат "от кого идва атаката". Затова можело да не се откажат, за да може при гласуването, което трябва да се проведе в парламента, ако не се откажат доброволно, да се види кой иска свалянето на имунитетите им. Марешки отсега имал подозрения, че зад искането стоят Симеонов и Каракачанов, на които "воля" иска оставката от миналата седмица. Обвини тях, но без да казва имената им:

"Сега се появиха такива реакции, че става дума за това, че сме прекалено остри спрямо някои вицепремиери и ставаме неудобни. Ако е това - да си го кажат. И да мислим", каза той. И продължи: "Искаме да ги видим кои са тези, дали става дума за обвинения за изнудване или за обвинения за това, че искаме двама изверги да бъдат изхвърлени от правителството. Чуваме, че някои от тях си спят с прокурори".

Марешки обаче отказа да назове пряко кои са извергите в правителството, които визира. Обясни нежеланието си да каже имената с това, че не искал да му свалят имунитета по още едно обвинение. По дело за обида обаче не се свалят депутатски имунитети.

Той обясни, че това е старото му обвинение, за което вече си бил свалил имунитета. Искали му го пак, защото от прокуратурата "сбъркали члена", по който да го обвинят.

В България депутатите имат имунитет - не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване. За извършено престъпление от общ характер могат да бъдат обвинявани, но след сваляне на имунитета им. За да започне процедурата, главният прокурор отправя мотивирано искане до Народното събрание.

След това депутатът може да даде писмено съгласие имунитетът му да бъде свален. Ако това не стане, Народното събрание трябва да реши дали да даде разрешение. Народните представители могат да се произнесат за снемането на имунитета не по-рано от 5 дни след постъпване на искането.

Лидерът на "Воля" обяви, че последния път той и двамата му депутати обявили, че си свалят имунитета за "всички членове на Наказателния кодекс", за да не им искат повече имунитетите. Такава процедура обаче не съществува и имунитетите на депутатите се свалят за всяко отделно обвинение. Когато журналисти уточниха, че няма как да си свали имунитета завинаги, той обяви, че ще се консултира с адвокат, за да е сигурен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови