Манолова: Задкулисно мнозинство на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН стои зад решението на ЦИК за машинния вот

Ружа Райчева 01 ноември 2021 в 18:59 4634 2

Снимка Стопкадър bTV

Едно ново задкулисно мнозинство, вероятно между ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, взе решение в ЦИК да се броят всички разписки от машинното гласуване на изборите. Това е незаконно, обезсмисля машинния вот и е опит да се върнат обратно изборните манипулации.

Това заяви лидерът на "Изправи се, БГ!" Мая Манолова пред bTV.

"Официалната позиция на БСП и ИТН досега беше, че са поддръжници на машинното гласуване. Какво се промени през последния месец, за да гласуват те заедно с ГЕРБ в полза на това решение? Това е тревожна тенденция на прегрупиране на политическите сили", категорична е тя.

Мая Манолова смята, че думите на кандидат-президента проф. Анастас Герджиков, че ще направи всичко възможно да състави правителство са показателни за това, че чрез неговата кандидатура се прави опит за "реставрация на статуквото и стария режим":

"Чий глашатай е той, от чие име говори? Вероятно от името на ГЕРБ и ДПС. Герджиков, който обяви това правителство, в какво качество го прави? Ето, аз като съпредседател на "Изправи се, БГ! Ние идваме" не съм го оторизирала да говори от наше име, от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" също надали са го направили."

По думите ѝ в момента сме изправени пред две опции:

"Първата е ГЕРБ и ДПС да си върнат властта с Бойко Борисов на бял кон и зад него в талигата са натоварени ДПС. Втората е формиране на правителство на протеста и промяната, в основата на което сме ние, "Промяната продължава" и "Демократична България."

Тя заяви, че очаква ясна позиция от БСП и ИТН и поиска да отговорят на въпроса ѝ дали ще подкрепят "правителство на статуквото". Според Манолова "по терена се усеща настървение", че ГЕРБ и ДПС се връщат на власт:

"Вижте кмета на Пазарджик - след като ДАНС, НАП и МВР влязоха в община Пазарджик, той каза: "Кои са те, че да ме проверяват". Обръщам се към гражданите - изборът се състои в това дали статуквото ще се върне или ще има формация на промяната."

Съпредседателят на ИБНИ изтъкна като приоритет на ИБНИ да има компенсация за бизнеса и домакинствата, които са основните потърпевши от растящите цени на електроенергията.

"Повишаването на цената на тока в голямата си част е абсолютно спекулативна и е заради грабежа и обогатяването на частни субекти, които направиха милиони с благословията на уж независимата енергийна борса", каза Манолова.

По думите ѝ парите за помощни са налични - 1 млрд. лв. допълнителни приходи в бюджета до края на годината, както и 1 млрд. във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Манолова е категорична, че новото правителство след изборите трябва да мисли за домакинствата, бизнеса и малките фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Уточнител

01.11 2021 в 22:10

КАКВА Е ГАРАНЦИЯТА, ЧЕ ИЗБОРИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЧЕСТНИ?

Гаранция - "Франция", според една древна българска мъдрост.
Или казано по-просто - никаква.

А защо, виж в Новетика:
https://www.novetika.com/goliama-izborna-izmama-bulgaria/
 
X

Подкастът на OFFNews